Anunţul vine la doar trei zile după ce premierul polonez a informat că a selectat grupul american Westinghouse pentru a construi prima centrală nucleară din Polonia, în defavoarea ofertelor concurente înaintate de grupul francez EDF şi cel sud-coreean KHNP.
Luni, în prezenta reprezentanţilor guvernelor de la Varşovia şi Seul, grupul privat polonez ZE PAK, compania de utilităţi PGE, controlată de statul polonez, şi grupul sud-coreean KHNP au semnat "o scrisoare de intenţie al cărui punct principal prevede că cele trei companii au intenţia de a urma un plan de dezvoltare a unei centrale nucleare la locaţia de la Patnow (centrul Poloniei), bazată pe tehnologia APR1400", dezvoltată de KHNP.
Urmează acum ca părţile să efectueze studiile preliminare geotehnice, seismice şi de mediu, să elaboreze un buget estimativ şi un model de finanţare, precum şi un calendar pentru acest proiect, potrivit comunicatului de presă publicat pe pagina de Internet a companiei private ZE PAK.
Deciziile cu privire la programul nuclear polonez ar urma să fie dezbătute şi definitivate cu prilejul consiliului de miniştrii care va avea loc miercuri la Varşovia.
Polonia intenţionează de mai mulţi ani să se doteze cu o centrală nucleară iar problema securităţii energetice a devenit şi mai presantă în contextul invadării Ucrainei de către Rusia.
Centrala atribuită vineri grupului american Westinghouse va fi construită la Choczewo, în apropiere de coasta Mării Baltice, şi ar urma să fie pusă în serviciu în 2033. Această centrală va avea trei reactoare nucleare iar autorităţile de la Varşovia intenţionează ca ulterior să selecteze o altă companie care să construiască alte trei reactoare.
China: Cea mai mare fermă din porci din lume, într-un imobil cu 26 de etaje VIDEO
În provincia Hubei, nu departe de Wuhan, un imens bloc de beton de 26 de etaje adăpostește 650.000 de porci, ținuți sub observație cu ajutorul celei mai avansate tehnologii.
În mijlocul văii Ezhou, în provincia Hubei din centrul Chinei, de departe se observă două uriașe blocuri de beton. Oarecum ciudate, cu ferestre mici, ceea ce duce cu gândul la un interior surprinzător. O senzație pe deplin justificată, deoarece în spatele zidurilor groase trăiesc până la 650.000 de porci de toate vârstele pentru reproducere. La începutul lunii octombrie, s-a deschis cel mai mare ”hotel” de porci din lume, nu departe de Wuhan și de piața sa de pește, devenită celebră la sfârșitul anului 2019 odată cu izbucnirea pandemiei de coronavirus.
Pe 26 de etaje - cu 25.000 de animale pe fiecare nivel - animalele roz sunt adăpostite, hrănite și apoi duse la abator pentru a satisface marele apetit chinezesc. Cu un consum de 52 de kilograme pe persoană și numărând peste un miliard de locuitori, China preferă carnea de porc: este chiar cel mai mare consumator de carne de porc din lume.
”Hotelul” impresionează nu numai prin dimensiuni, ci și prin tehnologia integrată. Totul, de la curățenie, la hrănire și sacrificare, este automatizat și controlat de la un centru de coordonare de ultimă generație aflat la subsolul clădirii. Porcii sunt "liberi să se deplaseze pe coridoare", potrivit dezvoltatorului chinez, și beneficiază de șase lifturi mari, capabile să transporte până la 40 de tone.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.