Aceste controale fuseseră implementate pe 4 octombrie pe fondul volumului mare de imigrări ilegale iar sâmbătă seara vor fi ridicate având în vedere o scădere a migrației ilegale pe această parte a frontierei.
Măsuri asemănătoare au fost luate și de Republica Cehă și Austria din același motiv, iar ulterior acestea au fost prelungite.
Slovacia este o țară de tranzit pentru migranții - majoritatea din Orientul Mijlociu și Afganistan - care încearcă să ajungă în Europa de Vest, în special în Germania, după ce au intrat în Uniunea Europeană prin Ungaria.
"Această decizie, de a pune capăt controalelor, a fost motivată de stabilizarea situației migrației pe așa-numita rută balcanică și de dispariția amenințării migrației ilegale pe secțiunea polono-slovacă a frontierei de stat", a declarat vineri Ministerul polonez de Interne.
"Ca parte a cooperării transfrontaliere, situația migrației va fi monitorizată în permanență și, dacă amenințarea crește, activitățile de control la frontieră pot fi reluate", a completat acesta.
După intrarea prin Ungaria migranții pot tranzita ușor prin Polonia, Slovacia, Republica Cehă și Austria care fac parte din zona Schengen.
Menținându-și recordul anual, sirienii și afganii continuă să fie cele mai mari grupuri de solicitanți de azil în blocul comunitar, cu aproximativ 100.000 de cereri depuse în 2023, potrivit Agenției pentru Azil a Uniunii Europene.
De asemenea, statisticile Organizației Internaționale pentru Migrație arată că peste 300.000 de migranți africani au ajuns în Europa în 2023. Migranți din mai multe țări de pe acest continent, cum ar fi Algeria și Libia, au fost, de asemenea, raportate ca fiind în căutare de protecție în Europa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.