Iniţiativa, care ar putea ajuta guvernul să oprească sau să încetinească pandemia, vine după ce un grup de experţi europeni a anunţat miercuri că va lansa o tehnologie similară în curând, iar Germania şi-a exprimat speranţa că va avea propria aplicaţie în câteva săptămâni.
Covid-19. Aplicație Google care generează rapoarte privind mobilitatea populaţiei
Unele ţări asiatice au folosit deja cu succes smartphone-urile pentru a urmări răspândirea virusului şi pentru a impune ordinele de carantină, deşi metodele lor ar încălca regulile europene stricte privind protecţia datelor.
Versiunea poloneză a aplicaţiei ar folosi tehnologia Bluetooth pentru a stabili conexiuni între smartphone-uri pe un dispozitiv, unde date criptate ar fi stocate timp de două săptămâni.
Tehnologia nu ar fi folosită pentru colectarea de date ale utilizatorilor sau pentru a urmări localizarea lor, a precizat ministerul într-un comunicat.
Un utilizator care s-ar îmbolnăvi şi-ar schimba anonim statusul din aplicaţie şi i-ar informa pe utilizatorii tuturor dispozitivelor care au avut contact cu el în precedentele două săptămâni în legătură cu un posibil risc şi cu nevoia de carantină.
"Cu cât o folosesc mai multe persoane, cu atât vom avea mai multe informaţii despre ameninţare şi vom lua măsurile corespunzătoare, spre exemplu intrând în carantină", a spus ministrul pentru tehnologii digitale, Marek Zagorski, citat în comunicat.
Ministerul a distribuit vineri codul sursă al aplicaţiei şi a spus că aşteaptă comentariile dezvoltatorilor şi ale celor care o testează. Nu este clar când aplicaţia, numită ProteGO, va fi pusă la dispoziţia utilizatorilor.
"ProteGO este o aplicaţie menită a fi folosită atunci când majoritatea restricţiilor severe implementate pentru a combate pandemia de coronavirus vor fi ridicate. Scopul este de a controla răspândirea bolii", a precizat ministerul.
Polonia a lansat o aplicaţie de smartphone, numită 'Home Quarantine' ('Carantină acasă'), în martie pentru cetăţenii care se întorc din străinătate, cărora li s-a cerut, de la 15 martie, să intre în autoizolare pentru două săptămâni.
Polonia a confirmat până acum 3.149 de cazuri de infecţii cu noul coronavirus, iar 59 de persoane au murit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.