Problemele de calitate au apărut săptămâna trecută când un producător rusesc a contaminat petrolul cu mari cantităţi de clorură organică. Această substanţă este utilizată pentru a creşte producţia de petrol, dar trebuie separată de ţiţei înainte de livrarea petrolului deoarece poate deteriora echipamentele de rafinare.
Un purtător de cuvânt al Ministerului polonez la Energiei a precizat că scoaterea de ţiţei din rezerva de stat are drept scop asigurarea continuităţii activităţii de rafinare la un nivel normal. În data de 26 aprilie, ministerul polonez la Energiei a scos 500.000 de tone din rezerva de stat, iar la data de 30 aprilie a decis să scoată alte 300.000 de tone. "Ambele decizii au fost comunicate Comisiei Europene şi Agenţiei Internaţionale a Energiei", a precizat purtătorul de cuvânt, adăugând că Ministerul polonez la Energiei continuă să monitorizeze situaţia.
Purtătorul de cuvânt a mai spus că este la latitudinea celor două companii poloneze de rafinare, PKN Orlen şi Lotos, să decidă când şi ce cantitate de petrol din rezerve vor utiliza. Cele două rafinării poloneze, cea de la Plock aparţinând PKN Orlen şi cea de la Gdansk aparţinând Lotos, au o capacitate anuală de rafinare de 33,4 milioane tone, respectiv 10,8 milioane tone de ţiţei.
Citește și: Rusia a trimis în Vest petrol contaminat. Importurile au fost suspendate
Marţi, compania energetică de stat din Belarus, Belneftekhim, a estimat că va fi nevoie de mai multe luni de lucrări pentru restabilirea completă a livrărilor de petrol curat prin conducta Drujba (Prietenia). În aceeaşi zi, Nikolai Tokarev, directorul Transneft, care deţine monopolul asupra conductelor petroliere din Rusia, i-a spus preşedintelui Vladimir Putin că acţiunea de contaminare a petrolului a fost o operaţiune deliberată efectuată de o firmă privată din regiunea Samara din Rusia.
Potrivit traderilor de la mai multe mari companii petroliere europene, nivelul de clorură organică din petrolul rusesc a fluctuat între 150 şi 330 părţi la milion (ppm), în condiţiile în care nivelul maxim admis este de 10 ppm iar nivelul normal este cuprins între 1 şi 3 ppm. Contaminarea petrolului este rară în Rusia. Traderii susţin că ultima dată când petrolul rusesc a fost contaminat cu un nivel ridicat de clorură organică a fost în urmă cu 10 ani, însă la o scară mai mică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.