Publicitate
De la 1 ianuarie 2023, salariul minim va creşte la 3.383 zloţi brut pe lună iar de la 1 iulie la 3.450 zloţi. În prezent, salariul minim este de 3.010 zloţi.
Oficiul de Statistică a anunţat recent că în mai rata inflaţiei în Polonia a urcat la 13,9%.
Guvernul de la Varşovia a introdus o serie de măsuri pentru a ajuta gospodăriile afectate de inflaţia ridicată, inclusiv reducerea TVA la zero la alimentele de bază, şi posibilitatea amânării plăţii ratelor de către cei care au credite ipotecare.
Conform Eurostat, 13 state membre din estul şi sudul UE aveau la începutul acestui an salarii minime sub 1.000 de euro pe lună: Bulgaria (332 euro), Letonia (500 euro), România (515 euro), Ungaria (542 euro), Croaţia (624 euro), Slovacia (646 euro), Cehia (652 euro), Estonia (654 euro), Polonia (655 euro), Lituania (730 euro), Grecia (774 euro), Malta (792 euro) şi Portugalia (823 euro).
Acord privind salariul minim european. Vestea zilei de la Bruxelles
S-a ajuns la un acord privind noile reguli pentru salariile minime adecvate în UE.
Legislația convenită urmărește să asigure că salariile minime în toate țările UE garantează un nivel de trai decent pentru lucrători. O dată cu un acord încheiat luni seară, negociatorii Parlamentului și Consiliului au convenit asupra regulilor UE pentru a stabili salariile minime adecvate, conform legislației naționale și/sau convențiilor colective. Noua legislație se va aplica tuturor lucrătorilor din UE care au un contract de muncă sau un raport de muncă. Țările UE în care salariul minim este protejat exclusiv prin contracte colective nu vor fi obligate să îl introducă și nici să facă aceste acorduri aplicabile universal, se arată într-un comunicat transmis de Parlamentul European.
Conform acordului, statele membre vor trebui să evalueze dacă salariile minime statutare existente (adică cel mai mic salariu permis de lege) sunt adecvate pentru a asigura un nivel de trai decent, ținând cont de propriile lor condiții socio-economice, puterea de cumpărare sau nivelurile și evoluțiile productivității naționale pe termen lung. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.