Poliţiştii NU mai pot da AMENZI pe baza înregistrărilor video

Antonia Popescu |
Data publicării:
Poliţiştii NU mai pot da AMENZI pe baza înregistrărilor video
Poliţiştii NU mai pot da AMENZI pe baza înregistrărilor video

Polițiștii rutieri NU vor putea da amenzi și pe baza filmărilor șoferilor sau camerelor de supraveghere. Măsura a fost respinsă definitiv în parlament

Din această lună, multe Schimbări îi vizează peşoferi. Au apărut noi amenzi, s-au majorat cele existente, iar permisul poate fi reţinut foarte uşor şi recuperat tot mai greu.

Șoferii care încalcă legislația rutieră ar fi trebuit să poată fi sancționați și pe baza înregistrărilor video realizate de alți participanți la trafic, nu doar în baza constatării directe a polițistului sau a filmărilor realizate de acesta cu camere video omologate, dar proiectul ce conține măsura a fost respins definitiv marți de Parlament, ceea ce înseamnă că nu va mai ajunge să se aplice, scrie avocatnet.ro.

Potrivit Propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, care a fost respinsă la Senat în 2019, iar marți a primit și respingerea definitivă la Camera Deputaților, sancționarea șoferilor indisciplinați în trafic s-ar fi putut face în noi condiții.

După cum prevedea inițiativa legislativă, constatarea contravențiilor urma să se poată face și cu ajutorul “unor mijloace tehnice video folosite de participanții la trafic sau de autoritățile administrației publice locale”, nu numai așa cum se întâmplă în prezent, și anume prin constatare directă a polițistului sau înregistrarea video cu mijloace omologate și verificate metrologic.

Cât te costă să ai maşină în 2022. Sumă ameţitoare. Munceşti câteva luni numai pentru ea!

Totuși, înregistrările video nu ar fi putut fi folosite de polițiști decât dacă ar fi respectat anumite condiții, și anume dacă ar fi permis “stabilirea certă a numărului de înmatriculare, culorii, mărcii și modelului vehiculului implicat în săvârșirea contravenției, precum și a datei, orei și locului săvârșirii contravenției”.

Totodată, proiectul de act normativ stabilea și ce ar fi pățit cei care ar fi falsificat o înregistrare video sau ar fi prezentat o astfel de înregistrare unei unități de poliție. Mai exact, după cum apărea în document, falsificarea unei “înregistrări tehnice video prin contrafacere, alterare ori prin determinarea atestării unor împrejurări necorespunzătoare adevărului sau omisiunea înregistrării unor date” ar fi fost sancționată cu o amendă din clasa a IV-a de sancțiuni.

Falsificarea unei înregistrări video ar fi trebuit sancționată doar în cazul în care aceasta era prezentată polițiștilor de către cel care a falsificat-o. De asemenea, ar fi fost sancționați și cei care doar prezentau o astfel de înregistrare falsificată, chiar dacă nu participau direct la falsificarea acesteia.

În condițiile în care clasa a IV-a de sancțiuni înseamnă aplicarea celor ce încalcă legislația rutieră a unui număr de puncte-amendă cuprins între nouă și 20, iar punctul-amendă are valoarea de 145 de lei, cei care ar fi falsificat sau care ar fi prezentat înregistrări falsificate ar fi riscat amenzi cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.977
Diferența 0.0000
Zi precendentă 4.977
USD
Azi 4.5295
Diferența 0.0000
Zi precendentă 4.5295
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9770 RON
USD flag1 USD = 4.5295 RON
GBP flag1 GBP = 5.8826 RON
CHF flag1 CHF = 5.2969 RON
AUD flag1 AUD = 2.8108 RON
DKK flag1 DKK = 0.6670 RON
CAD flag1 CAD = 3.1990 RON
HUF flag1 HUF = 0.0123 RON
JPY flag1 JPY = 0.0309 RON
NOK flag1 NOK = 0.4302 RON
SEK flag1 SEK = 0.4551 RON
XAU flag1 XAU = 450.1929 RON
Monede Crypto
1 BTC = 378299.72RON
1 ETH = 8153.96RON
1 LTC = 379.93RON
1 XRP = 9.60RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel