Aproape 1,7 milioane de imigranți nedocumentați lucrează în sectorul alimentar, iar o deportare masivă ar agrava inflația alimentară, pe fondul unei crize deja prezente de forță de muncă în acest domeniu.
Impactul pe lanțul de aprovizionare alimentară
Lucrătorii fără documente legale joacă un rol esențial în agricultură, procesare și servicii alimentare, acoperind locuri de muncă pe care americanii nu sunt dispuși să le ocupe. Aproximativ 300.000 dintre acești imigranți sunt angajați în agricultură, iar alți 206.000 lucrează în producția alimentară, cum ar fi abatoarele. Alți peste 150.000 de imigranți nedocumentați lucrează în magazine și restaurante, potrivit unui raport din 2021 al Center for American Progress.
În plus, aproape 10% dintre restaurantele din SUA sunt conduse de imigranți fără acte, aceștia activând ca antreprenori și contribuind direct la diversitatea serviciilor de alimentație. Potrivit American Immigration Council, acești antreprenori oferă servicii pe care numeroși americani le folosesc zilnic, de la restaurante de familie la food trucks.
Posibilă criză de forță de muncă în agricultură
Experiențele anterioare arată că în absența lucrătorilor imigranți, sectorul agricol american ar putea fi grav afectat. În 2011, o serie de legi anti-imigrație au dus la lipsa a 11.000 de lucrători în Georgia, fermierii raportând pierderi mari din cauza lipsei de mână de lucru pentru recoltare. Situații similare au avut loc în state precum New York și California, iar recent în Iowa, unde legislația anti-imigrație a dus la plecarea unor imigranți.
Cu toate acestea, organizații precum American Farm Bureau Federation și National Restaurant Association avertizează că o abordare strictă bazată pe deportări ar destabiliza lanțul de aprovizionare alimentară și ar crește prețurile. Ele susțin reforme care să faciliteze accesul la forța de muncă prin extinderea programelor de vize de muncă și crearea de căi legale pentru imigrare.
Prețuri mai mari și impact asupra fermelor de familie
Creșterea prețurilor alimentelor ar fi resimțită cel mai mult de fermierii mici, care constituie 88% din totalul fermelor din SUA. Spre deosebire de marile corporații agricole, fermele de familie au resurse limitate pentru a suporta costurile crescute ale forței de muncă. „O deportare în masă va genera un val de proteste din partea fermierilor de familie,” a declarat Baldemar Velasquez, președintele Farm Labor Organizing Committee.
Fără acces la o forță de muncă stabilă, sectorul alimentar se confruntă deja cu provocări, agravate de schimbările climatice și tensiunile geopolitice. Reformele imigraționiste care să mențină o forță de muncă stabilă reprezintă una dintre soluțiile pentru a preveni creșterea în continuare a prețurilor alimentelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.