Conform noii legi, acest corp de poliţie de 1.000 de persoane, în ţinută specială şi fără arme de foc, dar dotat cu bastoane şi gaze paralizante, va patrula în universităţi.
Miercuri, 5.000 de persoane au defilat la Atena, manifestaţia fiind presărată cu incidente.
În favoarea proiectului s-au pronunţat deputaţii majorităţii guvernamentale de dreapta Noua Democraţie şi ai partidului naţionalist Elliniki Lyssi, adică un total de 166, faţă de 132 ai opoziţiei care au votat contra.
În timpul dezbaterilor, circa 1.000 de persoane, conform poliţiei, au manifestat în faţa parlamentului împotriva acestei măsuri, numind-o 'antidemocratică'.
'Nu poliţia este cea care intră în universităţi, ci democraţia', a promis şeful guvernului conservator, Kyriakos Mitsotakis Acesta este 'un mijloc de a închide uşa violenţei şi a deschide calea libertăţii', a adăugat premierul.
Citește și: Grecii s-au supărat pe premier. Nu a procedat corect
Deputaţii opoziţiei de stânga au votat contra proiectului de lege, arătând că prezenţa poliţiei în universităţi contravine principiului european al autonomiei acestor instituţii, şi criticând politica de represiune a guvernului.
Până acum, poliţia nu era autorizată să intervină în universităţi decât la solicitarea rectoratelor.
În Grecia, universităţile sunt adesea scena unor violenţe, iar înfiinţarea unei poliţii universitare este însă un subiect delicat în Grecia de la înăbuşirea în sânge la 17 noiembrie 1973, de către armată şi poliţie, a unei mişcări studenţeşti la Şcoala Politehnică din Atena împotriva juntei coloneilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.