Documentul ce vizează introducerea obligativităţii decontării directe a sumelor între firmele de asigurare, respectiv asiguraţi, prevede inclusiv introducerea un termen clar privind plata despăgubirilor produse în urma accidentelor rutiere, precum şi majorarea amenzi maxime.
Conform textului, firma de asigurare a persoanei vinovate de producerea accidentului rutier va avea la dispoziţie cel mult 10 zile de la data notificării cererii de rambursare pentru a plăti sumele datorate asiguratorului RCA al persoanei prejudiciate. Penalitățile de întârziere sunt prevăzute la nivelul a 0,2%, procent aplicat fie la suma de despăgubire datorată, fie la diferența de sumă neachitată.
Neplata integrală la termen a despăgubirilor datorate ar poate fi amendată cu până la 5 milioane lei, față de 500.000 lei cât este în prezent cea mai mare valoare a acesteia.
Citește și ȘOC și GROAZĂ. ”Armata Roșie a lui Stalin” a invadat Norvegia
Venind în completarea informației, Avocatnet precizează că, potrivit aceluiaşi proiect, decontarea directă între asigurătorii RCA va fi aplicabilă la îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții:
- accidente auto produse pe teritoriul României;
- vehiculele implicate în accidentele auto sunt înmatriculate sau înregistrate în România;
- prejudiciile au rezultat în urma unui eveniment produs exclusiv între două vehicule;
- ambele vehicule implicate în accidentul auto au asigurare RCA valabilă la data evenimentului;
- din accident au rezultat prejudicii exclusiv vehiculelor (se exclud vătămările corporale).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.