În Australia, compania de energie electrică Snowy Hydro își încheie în prezent campania tradițională de ”plantare” în Snowy Mountains, cel mai înalt lanț de munți al țării. Scopul este de a spori căderile de zăpadă cu ajutorul unor generatoare de particule de iodură de argint. Snowy Hydro va alimenta astfel rezervele de apă pentru a produce mai multă hidroelectricitate, potrivit explicațiilor companiei.
Indiferent dacă este vorba de agricultură, consum uman sau energie electrică, necesarul imens de apă este agravat de încălzirea globală. Potrivit Organizației Națiunilor Unite, 2,3 miliarde de oameni trăiesc deja în țări în care lipsa apei reprezintă deja o mare problemă.
În aceste condiții, multe țări încearcă să schimbe vremea: India, Thailanda, Statele Unite, dar și China. În 2020, Beijingul a publicat o circulară detaliind strategia sa: în conform documentului, China va avea un sistem dezvoltat de modificare a vremii până în 2025.
Emiratele Arabe Unite au angajat, deja eforturi considerabile. Centrul Național de Meteorologie a lansat în urmă cu câțiva ani un program de cercetare de îmbunătățire a ploii, cu subvenții de 1,5 milioane de dolari pentru fiecare proiect de studiu ales.
”Problema este că diminuarea resurselor de apă pe fondul schimbărilor climatice ar putea produce tot mai multe conflicte pentru aceste rezerve", este de părere Marine de Guglielmo Weber, cercetătoare la Institutul de relaţii internaţionale şi strategice.
În acest context, "tehnicile prezentate ca fiind capabile să forțeze un nor să ”se scuture”, în condițiile în care o astfel de procedură durează mai multe ore fără un rezultat cer, pot deveni pretext pentru un conflict”, spune experta. În 2018, un înalt oficial iranian a acuzat, de exemplu, Israelul că a furat nori iranieni.
Cu toate acestea, subliniază scriitorul Mathieu Simonet, nu există nici un drept internațional al norilor. "Norii sunt un bun comun, deci este nevoie de reguli comune pentru a preveni apariția unor tensiuni", a estimat fostul avocat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.