Pe frontul din Ucraina armata rusă nu face minuni, așa cum, probabil, și-ar fi dorit liderul de la Kremlin, compania Gazprom, principala armă economică folosită de Vladimir Putin pe tot parcursul mandatelor lor, nu o duce prea bine după ce Europa a renunțat aproape în totalitate la gazul rusesc, banii din pușculițele oficiale se împuținează, iar viitorul nu pare prea luminos pentru Rusia.
Și iată o nouă veste proastă: investitorii străini care au plecat din Rusia după ce şi-au vândut afacerile din această ţară, în perioada cuprinsă între luna martie 2022 şi luna martie 2023, au retras aproximativ 36 de miliarde de dolari din Rusia. O cifră avansată de Banca Centrală a Rusiei, într-un comunicat citat de agenția RIA Novosti.
Zeci de companii de talie mondială fie au plecat, fie şi-au redus operaţiunile din Rusia, ca răspuns la invazia declanşată de Moscova în Ucraina, în luna februarie 2022.
Săptămâna trecută, Banca Centrală a Rusiei a minimizat impactul plecării companiilor străine, precizând că aproximativ 200 de contracte de vânzare au fost finalizate în perioada cuprinsă între luna martie 2022 şi luna martie 2023 şi doar 20% au implicat mari vânzări de active, respectiv cele care au depăşit suma de 100 de milioane de dolari.
"Plecând de la ipoteza regulii lui Pareto 80/20 în legătură cu mărimea activelor, putem estima valoarea capitalului retras de investitorii străini din Rusia la 36 de miliarde de dolari", a spus Maxim Osadchiy, directorul de analiză al băncii BKF Bank.
Autorităţile de la Mscova denumesc acţiunile din Ucraina drept o operaţiune militară special", în timp ce Kievul şi aliaţii occidentali o cataloghează drept o agresiune neprovocată pentru acapararea de teritorii.
Citește și Prețul gazelor naturale s-a prăbușit în Europa
La hub-ul de gaze de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru Europa, cotaţiile futures la gaze au scăzut timp de opt săptămâni la rând şi sunt sub 25 de euro pentru un un Megawatt-oră, cel mai redus nivel de după luna mai 2021.
Reducerea cu două treimi a cotaţiilor futures la gaze în acest an a slăbit nu doar presiunile la adresa bugetelor gospodăriilor dar a subminat şi una pârghiile de care dispune preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi anume capacitatea de a reduce livrările de gaze către Europa. ..... Pentru alte detalii, AICI
Rusia sub sancțiuni, Emiratele Arabe Unite, China și Turcia au profitat din plin
Când unii sunt pedepsiți și trag ponoasele pentru că s-au crezut mai presus de orice, alții profită de ocazie și fac mulți bani.
Astfel, Emiratele Arabe Unite au devenit o platformă importantă de tranzacţionare a aurului rusesc, după ce sancţiunile occidentale impuse Moscovei după invadarea Ucrainei au oprit accesul Rusiei spre rutele mai tradiţionale de export, arată datele vamale ruseşti consultate de Reuters. Potrivit acestor date, în anul care a trecut de la debutul invaziei Ucrainei, statul din Golf a importat 75,7 tone de aur rusesc în valoare de 4,3 miliarde de dolari, o creştere explozivă faţă de cele 1,3 tone de aur importate în anul 2021.
China şi Turcia sunt următoarele mari destinaţii pentru aurul rusesc, importând fiecare aproximativ 20 de tone în perioada 24 februarie 2022 -3 martie 2023. Împreună cu Emiratele Arabe Unite, cele trei ţări au fost responsabile pentru 99,8% din exporturile totale de aur rusesc în această perioadă. .... Continuarea, AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.