"Ţintim creşterea numărului de beneficiari pe care i-am definit. Conform actualului proiect, este vorba despre 427.000 de beneficiari, iar sprijinul acestora va avea un impact bugetar de 172 de milioane de lei. Vrem să fie mai mulţi beneficiari, dar rezultatul îl voi prezenta după discuţiile cu prim-ministrul", a spus Turcan.
Ea a arătat că acest lucru se va face prin creşterea plafonului de venituri de la care vor fi acordate aceste ajutoare, prin amendamente care vor fi aduse actualului proiect de lege. Ministrul Energiei şi premierul vor face publice sursele de finanţare, a adăugat ministrul Muncii.
"Am văzut foarte multe manipulări, dezinformări şi generalizări care nu fac bine, chiar dacă unii se străduiesc din răsputeri să arate că acest guvern e rupt de realitate şi nu se ocupă de guvernare. Se înşală şi mint. Ca instrument imediat de compensare a creşterii preţurilor şi a creşterii costului vieţii, de la finalul lunii decembrie am pus în transparenţă Legea consumatorilor vulnerabili. Mai aveam puţin şi primeam legea în cap, pentru că puţini au crezut în ea, oamenii spuneau că n-avem bani şi că nu este oportună", a relatat Turcan.
Ea se aşteaptă să apară în perioada următoare tot felul de "specialişti" care să conteste legea, deşi până acum nimeni nu a discutat pe tema asta. "Legea are procedură de urgenţă şi zace în Parlament din martie de când a fost aprobată în Guvern, nu a fost votată nici acum. Până acum de ce nimeni nu a venit cu sugestii?", s-a întrebat ministrul Muncii.
Citește și Legea consumatorului vulnerabil. Ministrul Turcan plusează: Creştem numărul
Miercuri, Turcan a afirmat că Legea privind compensarea facturilor pentru consumatorii vulnerabili de energie ar putea fi aplicată de la 1 ianuarie anul viitor, dacă proiectul va fi urgentat în Parlament.
"I-am scris astăzi (miercuri - n.r.) preşedintelui Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, să urgenteze proiectul de lege pe care l-am iniţiat ca ministru al Muncii, de sprijin pentru consumatorul vulnerabil de energie, astfel încât, cu resursele identificate deja de Ministerul Energiei şi de primul-ministru să putem face aplicabilă această lege a consumatorului vulnerabil aflat în risc de sărăcie energetică chiar începând cu 1 ianuarie anul 2022", a precizat ministrul.
Joia trecută, premierul Florin Cîţu s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu ministrul Energiei, cu reprezentanţii ANRE, cu cei ai Transelectrica, ai bursei de energie OPCOM şi ai Consiliului Concurenţei. Consumatorii vulnerabili vor primi încă din această toamnă sprijin pentru plata facturilor la energie şi gaze, dacă legea care permite acordarea acestor ajutoare va fi aprobată în Parlament în septembrie, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, după această întâlnire.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.