Obligația angajatorilor de a plăti contribuții majorate la pensii (CAS) și sănătate (CASS) pentru angajații care lucrează cu normă parțială ar urma să fie eliminată, conform unui proiect de lege ajuns recent la Senat pentru dezbatere și adoptare. Suprataxarea muncii part time a fost gândită pentru situațiile în care angajatorii „maschează” o normă întreagă cu o normă parțială pentru a plăti taxe salariale mai mici către stat.
Proiectul de lege trebuie să fie adoptat de Parlament pentru a deveni realitate. Acesta e semnat de zeci de parlamentari ai Puterii, astfel că se poate spune că are ceva șanse să ajungă să se aplice.
Documentul prevede, în esență, abrogarea măsurii introduse în august 2022 prin OG 16/2022 - adică să fie eliminate din Codul fiscal dispozițiile ce fac referire acum la suprataxarea muncii part time. Efectul ar fi revenirea la aplicarea CAS și CASS proporțional cu veniturile realizate efectiv de salariații cu normă parțială.
„Prevederile (...) au produs deja efecte negative asupra pieţei muncii din România, materializate prin încetarea a zeci de mii de contracte de muncă cu timp parţial. Aşadar, impactul bugetar al prezentei legi va fi unul semnificativ pozitiv, în condiţiile în care se estimează o revigorare a îmegistrării de noi contracte de muncă part time şi o reducere semnificativă a muncii la negru. Astfel, impactul bugetar va fi pozitiv atât pe componenta de venituri (creşterea încasărilor din contribuţii de asigurări şi impozit pe salarii), cât şi pe componenta cheltuieli (diminuarea cheltuielilor de asistenţă socială)”, scriu inițiatorii proiectului de lege.
De principiu, suprataxarea înseamnă că angajatorii salariaților part time trebuie să plătească la stat CAS și CASS raportate la salariul minim brut pe țară, nu la venitul realizat efectiv.
În 2023, spre deosebire de 2022, în loc să plătească CAS și CASS ca pentru un salariu brut de 3.000 de lei, angajatorii plătesc contribuțiile respective raportându-se la un salariu brut de 2.800 de lei (un efect al facilității ce constă în 200 de lei netaxabili pentru cei plătiți cu minimul pe țară). Diferența între nivelul CAS și CASS pentru venitul realizat efectiv și nivelul CAS și CASS pentru un salariu brut de 2.800 de lei este suportată de angajator pentru salariații part time.
Însă acesta nu este primul proiect de lege înregistrat la Parlament pentru abrogarea suprataxării la part time. Unul cu același scop a fost înregistrat în decembrie 2022 și acum este la comisiile senatoriale (este semnat de câțiva parlamentari neafiliați).
CAS, care are o cotă de 25%, și CASS, care are o cotă de 10%, sunt două dintre taxele salariale pe care le datorează angajații la stat. Acestea sunt calculate, reținute, declarate și plătite efectiv de către angajator.
Citește și:
Ce taxe și impozite trebuie să plătească PFA-urile din 2023
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.