Unul dintre scopurile unirii pieței de capital în blocul comunitar este direcționarea investițiilor private către economia ecologică și digitală, conform unor drafturi care vor fi discutate în cadrul summitului UE de săptămâna viitoare.
Liderii, care se vor reuni la Bruxelles în perioada 27-28 iunie, au convenit în aprilie asupra unor reforme pe mai multe fronturi pentru a revitaliza economia UE și a o ajuta să ajungă din urmă Statele Unite și China în cursa tehnologică mondială.
Un element-cheie în acest sens ar putea fi o uniune a piețelor de capital ale țărilor din UE (CMU), dar negocierile în acest sens au stagnat timp de aproape un deceniu deoarece membrii UE nu doresc să renunțe la controlul normelor financiare naționale. Miniștrii de finanțe ai UE s-au angajat să înființeze o CMU până în 2029.
Conform draftului, care ar putea fi modificat înainte sau în timpul summitului, liderii vor solicita accelerarea lucrărilor în vederea atingerii acestui obiectiv.
"Consiliul European așteaptă cu interes progrese rapide și decisive până la sfârșitul anului", se arată în proiect.
Scopul CMU este de a armoniza legislațiile, cum ar fi cea privind impozitul pe câștigurile de capital și falimentul, pentru a crea o piață unică de capital, în loc de 27, cum este în prezent, și pentru a convinge gospodăriile să investească în valori mobiliare, mai degrabă decât să își trimită economiile în conturi bancare.
Comisia Europeană, ramura executivă a UE, afirmă că Europa va avea nevoie de 650 de miliarde de euro, aproximativ 4,5% din economia sa, în investiții suplimentare pe an până în 2030 pentru a concura în tranziția ecologică și digitală globală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.