Un exercițiu de imaginație. Este noapte. O umbră avansează în direcția băncii centrale, deschide fereastra și intră fără ca alarma să se declanșeze, pe care o dezactivase anterior.
Cine este hoțul? Cuscuta campestris, o plantă parazită căreia i se mai spune vrăjitor de câmp, aripă aurie sau vrăjitoare galbenă și vierme prairie, originală din America de Nord.
Ea fură hrană din corpul gazdelor după ce le-a dezactivat genele de apărare, iar modul ei funcționare este scos în evidență de o un studiu publicat în revista științifică Nature Plants.
”Cuscutele sunt plante parazite extrem de răspândite, care atacă aproape orice tip de plantă”, descrie Claude de Pamphilis, specialist în evoluția plantelor la Universitatea de stat din Pannsylvania, Statele Unite.
Potrivit explicațiilor sale, conectându-se la sistemul vascular al altor plante, ele nu numai că recunperează nutrienți, dar și alte elemente, inclusiv ADN-ul care conține informație genetică a plantei gazdă.
Citește și Gest disperat! Ce a făcut un tânăr pentru a obține jobul visat
Iar acest fenomen durează de 34 de milioane de ani, când cuscutele nu erau plante parazit. Dornice să supraviețuiască după ce, din diferite motive au pierdut unele gene necesare fotosintezei, ele au început să fure ”viață” de la alte plante.
Cu o așa bogată și îndelungată experiență, ele au devenit cei mai mari haceri din istorie, concluzionează Claude de Pamphilis.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.