"Am fost la Dorohoi să văd o unitate de prelucrare a seminţelor de cânepă prin extracţia la rece a uleiului de cânepă, extrem de valoros şi extrem de important. Extrem de valoros din punct de vedere al calităţilor pe care îl care uleiul respectiv şi extrem de important pentru că această cultură are un grad de favorabilitate ridicat în Botoşani şi de aici încolo trebuie să acţionăm în stimularea producţiei, a suprafeţelor, a cultivării. Fiind alături de cultivatori, am discutat astăzi cu ei şi pentru mine a fost o ocazie foarte bună să văd închegat acest lanţ al valorificării într-un proces integrat, unde sămânţa din câmp este transformată în produs, în ulei şi nu numai ulei, pentru a fi valorificat şi astfel să stimulăm interesul pentru cultură şi noi să vedem nişte subvenţii mai consistente pentru cultura de cânepă", a afirmat ministrul Agriculturii.
Citește și Petre Daea: Ajutorul de stat pentru cultivatorii de usturoi se majorează
Fabrica din Dorohoi produce ulei de cânepă în două variante, bio şi convenţional, despre care proprietarul acesteia spune că, în urma analizelor efectuate la laboratoare internaţionale, este cel mai bun din Europa. "După două surse, un laborator din Italia şi un laborator din Elveţia, ar fi cel mai bun ulei din Europa, nu datorită nouă, ci datorită seminţei şi solului care se află la Botoşani, ştiut fiind faptul că Botoşaniul a fost cel mai mare producător de cânepă din România înainte de 1990, iar România era una dintre cele mai mari producătoare de cânepă din lume", a menţionat proprietarul fabricii, Ioan Sălăvăstru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.