Aceste tehnici de manipulare a climei, mult timp respinse din cauza riscurilor pe care ele le implică, câștigă astăzi tot mai mult teren: reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră rămâne o prioritate, dar întârzierea cu care s-au demarat acțiunile decise în acest sens scad din eficiența lor, făcându-le, prin urmare, insuficiente pentru a proteja planeta de procedul devastator al încălzirii.
Razele solare, sub control
Scopul este simplu: trimiterea unor raze în spațiu pentru a diminua căldura emanată de Soare. O variantă ar fi amplasarea pe orbită a unor oglinzi uriașe capabile să devieze o parte din razele astrului. Altă metodă, inspirată din impactul cenușei vulcanice asupra temperaturii mondiale: injectarea în atmosferă a unor particule reflectorizante. Alți cercetători propun modificarea norilor, prin accentuarea culorii albe sau prin prelucrarea lor astfel încât să absoarbă un plus de căldură.
Fertilizarea oceanului
Plantele microscopice din oceanele lumii - fitoplanctonul - captează CO2. Expansiunea lor este limitată de lipsa de fier, dar experiențele au demonstrat că introducerea unei pudre de sulfat de fier în mare ar putea crea noi colonii.
Capturarea directă a CO2
Experiențele au arătat că apirarea CO2 este posibilă, pentru a-l transforma în granule sau stoca la sol. O întreprindere canadiană, susținută de Bill Gates, a lansat în 2015 o uzină pilot. Pentru moment însă, o asemenea tehnologie costă enorm.
Împăduriri masive
Concentrația de CO2 din atmosferă s-ar reduce considerabil. Din păcate, milioane de hectare de păduri tropicale dispar an de an.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.