Publicitate
Tăierile de pădure au luat avânt în timpul celui de-al doilea an de guvernare al președintelui de extremă dreapta, Jair Bolsonaro, se spune într-un raport publicat de experții în schimbări climatice.
În timp ce majoritatea țărilor au generat mai puține emisii de carbon în timpul crizei economice cauzate de pandemia de coronavirus, Brazilia a emis în 2020, aproximativ 2,16 miliarde de tone de dioxid de carbon (GtCO2), în creștere cu 9,5% față de cele 1,97 miliarde de tone, câte erau înregistrate în 2019.
„Defrișările continuă să influențeze negativ emisiile noastre, cu o tendință ascendentă chiar în anul în care Brazilia ar trebui să înceapă să atingă obiectivele asumate prin Acordul de la Paris privind Clima”, a declarat Tasso Azevedo, expert în climă care coordonează studiul SEEG.
Creșterea defrișărilor va pune Brazilia într-o poziție dezavantajează în rundele de negocieri climatice ce vor avea loc la COP26 de la Glasgow, începând duminică, a declarat șeful Observatorului Climatic, Marcio Astrini.
„Brazilia a reușit să fie poate singurul mare emițător care a poluat mai mult în primul an de pandemie”, a spus el.
Brazilia își va intensifica obiectivele Acordului de la Paris la COP26, pe măsură ce încearcă să-și recapete credibilitatea politicilor sale de mediu, modificând ținta de neutralitate a emisiilor de carbon. Astfel statul sud-american ar trebui să atingă ținta în 2050, cu 10 ani mai devreme decât își asumase inițial.
La un summit de Ziua Pământului, găzduit în aprilie de președintele american Joe Biden, Bolsonaro a promis că va pune capăt defrișărilor ilegale din Pădurea Amazoniană până în 2030.
Totuși, acesta continuă să susțină mineritul și agricultura în această zonă, inclusiv pe terenurile indigene protejate, scrie Reuters.
Activiștii de mediu avertizează că acele ținte climatice îndepărtate sunt în contradicție cu ceea ce se întâmplă acum în Amazon, iar autoritățile închid ochii la exploatarea forestieră și mineritul ilegal, care a împins cea mai mare pădure tropicală din lume către un punct fără întoarcere.
Au făcut-o și pe asta! MAȘINA ZBURĂTOARE a chinezilor VIDEO
Pădurea Amazoniană, cunoscută și ca Jungla Amazoniană, este o pădure de foioase care acoperă cea mai mare parte a bazinului Amazonului. Pădurea este situată în partea de nord a Americii de Sud, și se întinde pe teritoriul a 9 țări: Brazilia, Peru, Columbia, Venezuela, Ecuador, Bolivia, Guyana, Surinam și Guyana Franceză, având o suprafață de 5,5 milioane de kilometri pătrați.
Pădurea constituie peste jumătate de pădurile tropicale rămase pe Pământ. Prin întinderea ei uriașă, aceasta atrage cantități impresionante de dioxid de carbon și eliberează oxigen.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.