Potrivit unui comunicat emis spre publicare, Ministerul Energiei ”a analizat prin consultări succesive ale pieţei, situaţia actuală a plafonării preţurilor la energie şi a propus eliminarea taxei pe soare pentru prosumatori".
În același timp, Autoritatea de Reglementare propune o abordare etapizată pentru ieșirea din schema de sprijin, incluzând o perioadă de tranziție de un an, începând cu 1 aprilie 2025 și până la 31 martie 2026, pentru a asigura o adaptare fără probleme la noile reglementări.
În cadrul acestei perioade de tranziție, se va stabili o valoare maximă pentru componentele de achiziție și furnizare a energiei electrice și gazelor naturale, bazată pe o formulă care ia în considerare diverse aspecte ale pieței. Scopul este de a stimula tranzacțiile pe piețele la termen și de a echilibra prețurile în mod corespunzător.
De asemenea, proiectul de OUG propune ajustări pentru prețurile gazelor naturale și taxele asociate pentru a reflecta schimbările din piață. Un accent deosebit se pune pe transparența și informarea consumatorilor cu privire la modificările propuse.
În concluzie, aceste propuneri sunt menite să ofere protecție consumatorilor și să promoveze competiția în sectorul energetic, adaptându-se la nevoile actuale ale pieței și la evoluțiile prețurilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.