Într-o singură lună, după retragerea autorizaţiei şi declanşarea falimentului City Insurance, nivelul preţurilor a depăşit 1.000 de lei la majoritatea asigurătorilor care practică RCA, ajungând la dublare sau triplare.
Acesta este motivul pentru care a fost depusă la Senat o propunere legislativă care are în vedere plafonarea prețurilor RCA.
În expunerea de motive a inițiativei legislative se spune că: ”falimentul unei companii gigant din domeniul asigurărilor (City Insurance) a creat o pseudojustificare de a elucta câştiguri financiare greu de suportat de către cetăţenii care trebuie să încheie asigurări civile obligatorii iar în acest context eratic social şi economic, legiuitorul trebuie să prezinte o modalitate de protecţie acestor categorii de cetăţeni”.
În același document se mai spune că firmele de asigurare: ”[...] au ridicat plafoanele (tarifele) nejustificat de mult creând inadvertenţe socio-economice pe piaţa de profil ducând de foarte multe ori la imposibilitatea încheierii unor noi contracte de asigurare obligatorie”.
Efectul City Insurance asupra prețului RCA continuă
Totodată, propunerea vrea mărirea amenzii pentru faptele asigurătorilor RCA, de la 50.000 lei la 500.000 lei, pentru a descuraja aceste companii de a majora tarifele percepute asiguraţilor şi totodată pentru realizarea unui sistem stabil şi echitabil pentru asiguraţi.
Noul act normativ va permite stabilirea de către Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), a unui tarif RCA de referinţă aplicat atât persoanelor fizice, cât şi juridice.
”În momentul de faţă, explozia preţurilor nu are cauze reale. Mai mult, potrivit calculelor făcute de către specialişti, profitul asigurătorilor în prezent este de peste 50%. Conform celor declarate de către conciliatorii în asigurări, în primul semestrul al anului 2021 comunicarea pentru dauna medie a fost circa 8.000 de lei. Având in vedere 5 din 100 de şoferi fac accidente, deci 8000 x 5 = 40.000 de mii. La asigurător ar rămâne 70.000 de mii de lei. Potrivit ASF, pentru un tir de peste 16 tone, preţul de referinţă este de 7.100 de lei, plus indicele de profit 36%, ar veni aprox. 9700 de lei, deci nicidecum peste 14.000 - 18.000 de lei. Adică, la o sută de poliţe RCA vândute, firma de asigurări rămâne cu un profit de 70.000 de lei, conform calculelor, adică asigurătorul câştigă 50%”, au conchis inițiatorii în expunerea de motive.
Vezi AICI propunerea legislativă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.