Publicitate
Această măsură ar putea fi cuprinsă într-un pachet cu noi iniţiative împotriva spălării de capitaluri în UE, pe care Comisia Europeană îl va prezenta în luna iulie şi în care se vor mai regăsi crearea unei noi instituţii europene ce va avea în atribuţii lupta împotriva spălării de bani şi actualizarea sau armonizarea normelor în materie.
Comisarul McGuinness a subliniat că cea mai mare parte a câştigurilor provenite din activităţi infracţionale sunt în numerar, care apoi este investit în proprietăţi sau bunuri de valoare pentru a acoperi originea ilegală a banilor, motiv pentru care normele europene în vigoare împotriva spălării de bani se aplică deja operatorilor care fac sau primesc plăţi de peste 10.000 de euro.
Citeșe și: Plutonul de execuție, introdus și în acest stat din SUA
Însă aceste reguli ''nu funcţionează bine'', astfel că Bruxellesul studiază ''stabilirea în întreaga UE a unei limite maxime de 10.000 de euro pentru plăţile în numerar'', deşi unele statele membre au plafoane chiar sub această sumă, a explicat comisarul european.
Un plafon de 10.000 de euro, a argumentat McGuinness, este 'suficient de înalt pentru a nu pune sub semnul întrebării euro ca monedă de schimb legală şi nici nu va afecta incluziunea financiară'', iar în acelaşi timp este ''suficient de redus pentru a face mai dificil pentru delincvenţi să spele mari sume în numerar''.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.