Până la finalul lunii curente, companiile implicate în lanțurile comerciale sunt obligate să ajusteze contractele în derulare conform noilor reglementări care vizează 14 categorii de alimente de bază. Guvernul a impus o limită de 3 luni pentru adaosurile comerciale practicate de procesatori, distribuitori și vânzători.
Ordonanţa de urgenţă a fost publicată în Monitorul Oficial, iar regulile vor începe să se aplice după 30 de zile. Autorităţile au promis că vor fi făcute controale pentru a se verifica respectarea măsurilor şi va fi evaluat totodată impactul acestora.
Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a anunţat că guvernul va aloca, până în 2026, 600 de milioane de lei unei scheme de ajutor de stat destinate dezvoltării şi modernizării industriei alimentare, în domenii precum industria cărnii, a peştelui şi a cartofilor, prelucrarea şi conservarea ructelor şi legumelor, fabricarea uleiurilor, produselor lactate, brânzeturilor şi zahărului, morărit şi panificaţie, transmite Rador.
Ce a anunţat premierul Ciolacu la şedinţa de Guvern de săptămâna trecută
"De astăzi începem să livrăm din obiectivele majore ale acestei guvernări. Aprobăm ordonanța de urgență ce introduce mecanismul prin care stopăm creșterea prețurilor la alimentele de bază. Este prima țintă importantă enunțată și asumată de acest guvern și mă bucur că am reușit, în doar două săptămâni, să avem ordonanța pe masa guvernului. E prima măsură de ieftinire a celor 14 alimente de bază. În acest fel ajutăm, de fapt, la creșterea puterii de cumpărare pentru toți românii. Le mulțumesc atât colegilor mei, domnului ministru, cât și marilor retaileri. Au fost un partener onest și corect și am avut de la început sentimentul că această luptă împotriva creșterii prețurilor a devenit un obiectiv comun.
Însă aceasta este doar un prim pas. Nu putem spera să avem alimente mai bune la prețuri decente doar limitând temporar adaosurile comerciale, trebuie să susținem creșterea producției și a procesării. De aceea, împreună cu colegii mei, aprobăm astăzi și o schemă de sprijin în valoare de 600 de milioane de euro pentru firmele românești producătoare de alimente care fac investiții în unitățile de procesare. Domnul ministru al agriculturii, domnul Florin Barbu, va vorbi pe larg de aceste două subiecte la briefingul de presă după ședința de guvern. De fapt, concretizăm viziunea noastră despre productivism și patriotism economic. Lupta contra inflației și protejarea nivelului de trai al românilor reprezintă preocuparea centrală acestei guvernări", a declarat Marcel Ciolacu la începutul şedinţei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.