Domnul Cîțu are dreptate în teorie, a spus profesorul Coșea. Și a explicat: ”plafonarea duce la o lipsă de produse. Și asta este normal, pentru că nu poți să plafonezi prețurile la raft, dacă nu plafonezi și prețurile din conținutul acestui cost. Cum ar fi prețul la energie, prețul serviciilor, forța de muncă și celelalte. Dacă nu plafonezi toate aceste elemente care cresc în continuare, prețul de la raft rămâne prea mic pentru producător, producătorul nu mai poate să producă, își încetează activitatea, piața suferă, nu mai sunt mărfuri. Asta este un lucru foarte clar”, a punctat analistul.
În opinia lui, altceva din discursul domnului Cîțu ridică semne de întrebare.”Dânsul spune, și pe bună dreptate, că piața trebuie să fie liberă: cerere și ofertă. Și că, în acest fel, poți să ajungi la o reducere a prețului în folosul populației. Dar ca să fie așa, trebuie să ai o ofertă. Ori oferta românească nu există. Tot ceea ce este pe piață, în proporție de 70% până la 80% este importat. Mai ales la produsele de primă necesitate.
Trebuie să existe un program
Deci, când faci astfel de declarații, trebuie să spui imediat care este soluția. Iar soluție este ca Guvernul, din care face parte și partidul domnului Cîțu, să ia măsuri pentru stimularea producției interne, mai ales la produsele de necesitate primară. Vine acum primăvara-vara cu produse agro-alimentare românești, dar noi le aruncăm pe câmp, în loc să le prelucrăm. Trebuie să existe un program imediat gândit de Guvern pentru stimularea procesatorilor.
La nivel local, colectarea producției, prelucrarea ei, ducerea acestei producții în magazinele care vor primi marfă românească mai ieftină, prețurile vor scădea și vom realiza încă un obiectiv important: vom reuși să reducem din inflație. Sigur, declarații se pot face, am auzit declarații despre prețul energiei: e necesar, va trebui, ne gândim. Nu, trebuie făcut acum, pentru că după 1 aprilie va veni acea situație îngrozitoare pentru cei care plătesc facturi, și anume prețurile nu vor mai fi compensate, deci va trebui să plătim mult mai mult. Perioada aceasta care a mai rămas până la 1 aprilie trebuie folosită intens de către guvern. În caz contrar, această vară va fi foarte complicată în România, a avertizat profesorul Mircea Coșea la RomâniaTV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.