Noua cuplare de succes este rezultatul cooperării dintre Operatorii Desemnaţi ai Pieţei de Energie Electrică (OPEED) şi Operatorii de transport şi sistem (OTS) din Bulgaria şi România, respectiv IBEX EAD, OPCOM S.A., ESO EAD şi CN Transelectrica S.A, împreună cu Autorităţile Naţionale de Reglementare (ANRE şi EWRC).
Rusia vrea scăderea cu 60% a prețului la gaze. Care este cauza
"Integrarea interconexiunii Bulgaria-România în SDAC reprezintă încă o realizare majoră pentru finalizarea modelului de piaţă ţintă european. CNTEE Transelectrica SA, în calitate de agent de transfer pentru zona de ofertare a României, a realizat astăzi primul schimb comercial implicit, pentru data de 28 octombrie 2021, cu agentul de transfer din Bulgaria", se mai arată în comunicat.
SDAC alocă capacitatea de transport transfrontalieră limitată în cel mai eficient mod prin cuplarea pieţelor angro de energie electrică din diferite regiuni printr-un algoritm comun, ţinând cont simultan de constrângerile de transport transfrontalier, maximizând astfel bunăstarea socială.
Scopul SDAC este de a crea o piaţă de energie pan-europeană unică transfrontalieră pentru ziua următoare. O piaţă pentru ziua următoare integrată creşte eficienţa generală a tranzacţionării prin promovarea concurenţei efective, creşterea lichidităţii şi permiterea unei utilizări mai eficiente a resurselor de producere în întreaga Europă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.