"Piețele globale sunt acum inundate de mașini electrice chinezești mai ieftine, iar prețul lor este menținut la un nivel scăzut în mod artificial prin subvenții de stat uriașe. Acest lucru denaturează piața noastră", a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în fața legislatorilor UE la Strasbourg, Franța.
"Așa cum nu acceptăm această denaturare din interior pe piața noastră, nu o acceptăm nici din exterior", a spus von der Leyen. "Așadar, pot anunța astăzi că Comisia lansează o investigație antisubvenție privind vehiculele electrice provenite din China."
Liderii chinezi au contribuit la transformarea țării în cea mai mare piață pentru vehiculele electrice, investind miliarde de dolari în subvenții pentru a obține un avans timpuriu în ceea ce este considerată o industrie promițătoare.
Constructorii auto mondiali se confruntă cu o concurență tot mai mare în regiunile lor de origine din partea mărcilor chinezești care acaparează cote de piață.
Producătorii de vehicule electrice, inclusiv BYD Auto și unitatea Zeekr a grupului Geely, au început vânzările în acest an în Japonia și Europa. Geely deține, de asemenea, Volvo Cars din Suedia și marca sa de lux complet electrică, Polestar.
"Europa este deschisă la concurență, dar nu pentru o cursă spre fund. Trebuie să ne apărăm împotriva practicilor neloiale", a declarat von der Leyen. Ea nu a oferit detalii despre investigație.
Cimitirele de mașini electrice din China
China la rândul eu se confruntă cu un val de mașini electrice cu care nu are ce face. Statul a acordat subvenții fără să urmărească evoluția producției ceea ce a dus la apariție unor mașini electrice foarte ieftine dar care sunt foarte proaste.
Supraproducția de vehicule electrice a ajuns într-un final în uriașe cimitire de mașini electrice unde zac nedorite de nimeni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.