Publicitate
Comparativ cu ultima cotație de tranzacționare de joi, prețul a crescut cu 2,07%. Este penru prima dată începând din ianuarie 2020, când barilul trece de pragul psihilogic de 68 de dolari.
Această evoluție este efectul deciziei din ajun a OPEC+ (țările membre OPEC plus alți mari producători de petrol, în special Rusia), care a refuzat să majoreze producția în aprilie. Singurele excepții au fost Rusia și Kazahstan, cărora li s-a permis o creștere a producției de petrol cu 130.000 de barili pe zi și, respectiv, 20.000 barili, datorită păstrării tiparelor de consum sezoniere.
Arabia Saudită a extins reducerea voluntară a producției de petrol cu 1 milion de barili pe zi în aprilie.
Analiștii consultați de agențiile de presă nu cred însă că acest trend ascendent este de durată, fiind vorba, mai degrabă, de o reacție la cald, de o speculație de moment.
Citește și Se fură la factura de energie electrică? Ce a răspuns Virgil Popescu
Prin urmare este posibil ca, începând chiar de luni, piața să revină pe o tendință descedentă, chiar dacă nu accentuată. Scăderea ar putea deveni mai evidentă dacă situația epidemiologică, pe fondul răspândirii noilor tulpini ale coronavirului, se va agrava.
Deocamdată însă, piața petrolului rămâne sub impulsul pozitiv al procesului global de vaccinare, ce lasă deschisă ușa relansării economiei mondiale, chiar dacă într-un ritm destul de lent.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.