Balanța globală a zahărului ar urma să înregistreze un ușor excedent în sezonul 2025/26, pe fondul unei creșteri a producției, a anunțat miercuri firma de analiză Green Pool, în cadrul primelor sale prognoze pentru anul agricol.
Analistul australian specializat în zahăr și biocombustibili a estimat că excedentul pentru sezonul 2025/26 va fi de 2,7 milioane de tone metrice, comparativ cu un deficit de 3,7 milioane de tone metrice în sezonul precedent.
„Stocurile mondiale rămân limitate, dar excedentul prognozat va aduce o ușoară relaxare”, a precizat analistul.
Producție în creștere
Se estimează că producția mondială va crește cu 4,5%, ajungând la 202 milioane de tone în 2025/26, al doilea cel mai mare nivel înregistrat vreodată. Această creștere va fi susținută de majorarea producției în Brazilia, India și Thailanda.
În regiunea-cheie a Braziliei, Centrul-Sud, producția de zahăr este preconizată să atingă 41,6 milioane de tone, față de 39,95 milioane de tone în sezonul anterior, reflectând o creștere a proporției de trestie de zahăr utilizată pentru fabricarea îndulcitorului, de la 48% la 50,9%.
Trestia de zahăr poate fi folosită și pentru producerea etanolului, un biocombustibil.
Consum în creștere
Consumul global este estimat să crească cu 1,2%, ajungând la 198,3 milioane de tone în 2025/26, menținând același ritm de creștere ca în sezonul precedent.
Prognozele Green Pool se bazează pe ciclurile anuale ale campaniilor agricole, iar echilibrul dintre producție și consum este ajustat ulterior pentru a ține cont de pierderile neexplicate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.