Piața metalelor răsuflă ușurată după relaxarea restricțiilor în China

Matei Ion |
Data publicării:
London Metal Exchange
London Metal Exchange

În industria metalurgică se simte un aer primăvăratic chiar dacă este iarnă.

Prețurile au scăzut așa cum se întâmplă în mod obișnuit doar primăvara pentru că după mai mult de doi ani China a anunțat că intenționează să relaxeze restricțiile impuse din cauza pandemiei de Covid-19.

Aceasta include o reducere a perioadei obligatorii de carantină, care a cauzat nenumărate probleme pentru economia țării. Fiind unul dintre cei mai mari producători și consumatori de metale și minerale din lume, decizia țării pare a fi o rază de speranță pentru industrie.

Într-adevăr, decizia a oferit un mare impuls pentru lumea metalelor, care în ultimii doi ani nu s-a simțit deloc bine. Prețurile mai multor metale industriale au sărit semnificativ vineri în urma anunțului. Bineînțeles, acest lucru a fost determinat nu numai de relaxarea unor restricții, ci și de așteptările reînnoite că China va renunța în curând în totalitate la politica sa de zero-COVID.

Vestea a făcut ca prețurile metalelor să urce

Reacția generală a pieței a fost imediată. Cuprul la trei luni la Bursa de metale din Londra (LME) a urcat cu 3,4%, cel mai ridicat nivel din 22 iunie 2022. Între timp, cel mai tranzacționat contract de cupru din decembrie de pe Shanghai Futures Exchange a urcat cu 1,5%, la 9515,30 dolari americani (67.630 yuani) pe tonă. Acest lucru a reprezentat cele mai ridicate niveluri din ultimele aproximativ cinci luni.

Minereul de fier a crescut și el vinerea trecută. Într-adevăr, cel mai tranzacționat minereu de fier pentru luna ianuarie la Bursa de Mărfuri din Dalian, DCIOcv1, a încheiat tranzacțiile din timpul zilei cu 5% mai sus, la 99,86 dolari americani (708,50 yuani) pe tonă. Prețurile de referință pentru produsele siderurgice și alte inputuri pentru fabricarea oțelului au crescut, de asemenea, câștigurile. Acest lucru este de așteptat, deoarece China rămâne principalul producător mondial de oțel,

Până în prezent, buna dispoziție continuă să se extindă și în această săptămână. Prețurile cuprului de la Londra au crescut ușor luni și, în prezent, se află aproape de cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni. Contractele futures pentru minereul de fier din Singapore au fost, de asemenea, în creștere, urcând cu 5%, până la 95,85 dolari SUA/t.

Cu excepția aluminiului, aproape toate piețele de metale industriale par să aprobe relaxarea restricțiilor COVID de către China. Într-adevăr, restricțiile pandemice ale Chinei au fost doar o parte a problemei, invazia Rusiei în Ucraina nu a făcut decât să exacerbeze problemele comerciale globale.

China mai are încă mult de lucru

Există multe teorii cu privire la motivul pentru care China a inițiat această răsturnare de situație care trebuia să aibă loc de mult timp. Unii suspectează că decizia Chinei de a minimiza impactul restricțiilor COVID a avut legătură cu faptul că LME nu a interzis metalul rusesc. În condițiile în care piețele de metale erau pe punctul de a lua o turnură periculoasă, trebuia făcut ceva.

Fără îndoială, restricțiile zero-Covid ale Chinei au avut un impact drastic asupra sectorului său de producție și asupra cererii de metale industriale. Dar aceasta este doar jumătate din poveste. Cealaltă jumătate este reprezentată de pierderea cererii în sectorul imobiliar din China. Aceasta înseamnă că această scurtă perioadă de creștere a prețurilor metalelor se poate bucura de sustenabilitate pe termen mediu doar dacă piața de consum își revine.

În acest sens, piața imobiliară din China și-a continuat prăbușirea din octombrie. Importurile de cupru sub formă brută și de produse din cupru au scăzut cu 1,5% față de anul trecut. În cazul oțelului pentru locuințe, scăderea cererii a fost de aproape 30%.

China emite un pachet de salvare pentru sectorul imobiliar aflat în impas

Din fericire, guvernul chinez a publicat recent un pachet de salvare în 16 puncte pentru sectorul imobiliar al țării. Deși acest lucru este minunat, s-ar putea să nu fie suficient pentru a scoate piețele din marasm. În plus, și atenuarea COVID-19 pare deocamdată cam nesigură, mai ales în condițiile în care țara continuă să raporteze un număr mare de cazuri aproape în fiecare zi.

În cele din urmă, este important să ne amintim că cererea consumatorilor este unul dintre multele lucruri care influențează sentimentul investitorilor. Pentru o piață care s-a aflat într-o spirală descendentă în ultimele 13 luni, menținerea pozitivității actuale poate deveni o provocare semnificativă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9772
Diferența 0.0000
Zi precendentă 4.9772
USD
Azi 4.5116
Diferența -0.0943
Zi precendentă 4.6059
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9772 RON
USD flag1 USD = 4.5116 RON
GBP flag1 GBP = 5.9419 RON
CHF flag1 CHF = 5.2235 RON
AUD flag1 AUD = 2.8609 RON
DKK flag1 DKK = 0.6671 RON
CAD flag1 CAD = 3.1881 RON
HUF flag1 HUF = 0.0124 RON
JPY flag1 JPY = 0.0308 RON
NOK flag1 NOK = 0.4384 RON
SEK flag1 SEK = 0.4661 RON
XAU flag1 XAU = 453.3570 RON
Monede Crypto
1 BTC = 380997.45RON
1 ETH = 8243.78RON
1 LTC = 382.13RON
1 XRP = 9.43RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel