"Cu toate că, în perioada pandemiei de Covid, sectorul construcţiilor a reuşit să susţină în mare măsură economia naţională, acest domeniu se confruntă cu o creştere a preţurilor anumitor materiale pentru construcţii. În aceste condiţii, există riscul apariţiei unor disfuncţionalităţi în aprovizionarea cu materii prime pentru investiţiile în curs, iar în ceea ce priveşte noile investiţii antreprenorii ar putea avea rezerve în a se prezenta la licitaţii, putând avea dificultăţi în a întocmi oferte corecte şi competitive din cauza depăşirii bugetului. De aceea, vrem să identificăm cauzele care au generat aceste evoluţii şi să impunem măsuri pentru îmbunătăţirea funcţionării pieţelor", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Citește și: Electric-Up, PANOURI FOTOVOLTAICE pentru HoReCa. Care e stadiul programului
Astfel, autoritatea de concurenţă va analiza evoluţia preţurilor pentru principalele materiale pentru construcţii (de exemplu, bitum cu aplicaţii rutiere, BCA, cărămizi şi blocuri ceramice, polistiren utilizat la termoizolaţii, fier, oţel şi produse laminate, produse pe bază de PVC şi polipropilenă, ciment etc.) pentru a identifica eventualele disfuncţionalităţi ale pieţei şi cauzele care au condus la majorarea preţurilor.
În urma analizei, autoritatea poate propune recomandări, respectiv măsuri în vederea remedierii, atenuării şi prevenirii oricăror efecte negative asupra concurenţei şi, implicit, asupra consumatorilor, iar în cazul în care descoperă încălcări ale legii, iniţiază procedurile necesare pentru a le sancţiona.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.