”În anul 2022, odată cu achiziția perimetrului Neptun Deep, Romgaz a avut cel mai mare program de investiții, de peste 5,6 miliarde de lei. Pregătim pentru anul 2023 un program de investiții ambițios, de peste 2,3 miliarde, din care sub jumătate din acestea vor fi investite în proiectul Neptun Deep, iar celelalte în centrala de la Iernut, cât și în mitigarea declinului natural de producție pe onshore. Trebuie să fim foarte conştienţi că, până la urmă, onshore-ul este backbone-ul companiei. Din onshore au fost oferite gazele cu Ordonanţa 27 şi ulterior 119 sub care activăm, unde o mare parte din gazele Romgaz merg către furnizorul consumatorului casnic şi către producătorii de energie termică, asigurând astfel o predictibilitate către acestea cât şi un preţ competitiv, luând în calcul volatilitatea din piaţa gazelor.
Se pot face și planuri
Aceste investiții sunt asumate, sunt antamate atât prin Programul de dezvoltare al perimetrului Caragele pentru anii 2023 și 2025, unde avem pregătite și în plan nouă sonde, din care șase cu siguranță și trei care vor depinde de rezultatele celor șase. S-a făcut o evaluare a resurselor și rezervelor pe care le avem disponibile spre exploatare în perioada următoare și încercăm să mitigăm toate riscurile pe care le-am avut, din problemele care există din inflația ridicată cu care toți operatorii economici se confruntă în acest moment, din creșterile de prețuri”, a spus directorul general al Romgaz.
Întrebat cât de mult i-au încurcat pe cei de la Romgaz toate schimbările legislative din ultimul an, Răzvan Popescu a declarat că nu poate să spună că au reprezentat o problemă. ”Nu pot să spun că ne-au încurcat, pentru că, totuși, a existat un cadru predictibil. Vorbim de o companie care are venituri în principal din vânzarea de gaze naturale. Automat, când ai o predictibilitate și o mare parte din aceste venituri merg la un preț deja cunoscut, se pot face și planuri în acest sens. Cred că era mai impredictibil să avem o volatilitate ridicată a prețului”, a spus directorul Romgaz.
Pot să vă dezălui
O altă întrebare a venit din partea Cristineii Prună, vicepreședinte al Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaților, care a dorit să afle dacă Iernut poate fi privită ca un ”factor de stabilitate în sistem până la finalul anului”.
”Pot să dezvălui că, acum jumătate de oră, Romgaz a publicat raportul curent în ceea ce privește restartarea investiției de la Iernut”, a răspuns Răzvan Popescu. În ședința de aseară, a continuat el, ”Consiliul de Administrație a aprobat finalizarea procedurii de achiziție, conform legii 99, pe contractul nou de lucrări, în ceea ce privește finalizarea construcției centralei de la Iernut și a avizat contractul de tranzacție. O să anunțăm piața în cel mai scurt timp în ceea ce privește prețul și termenul de finalizare, contractul nefiind încă semnat - îl vom semna probabil în cursul zilei de mâine, cel târziu luni dimineață”, a precizat directorul general al Romgaz.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.