Pe măsură ce un prim trimestru sumbru se apropie de sfârșit, criptomonedele par să câștige teren, în condițiile în care piața a depășit bariera de 2.000 de miliarde de dolari și se dovedește surprinzător de rezistentă în mijlocul haosului global, scrie Reuters.
La maximul de luni de 47.765 de dolari, liderul pieței, bitcoin, a depășit intervalul îngust de 34.000-44.000 de dolari în care s-a tranzacționat în cea mai mare parte a anului 2022. Printr-o creștere constantă de la un minim de puțin peste 40.000 de dolari pe 21 martie, activul a câștigat 18%.
Stabilitatea sa, cel puțin față de performanțele anterioare, contrastează cu piețele bursiere, cu monedele tradiționale și chiar cu aurul, un refugiu sigur, care au fost afectate de invazia rusă în Ucraina, precum și de înăsprirea politicii Rezervei Federale, citează Mediafax.
În ultima vreme, salturile Bitcoin s-au diminuat
"Cel mai mare conflict pe care l-am văzut în Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial a zguduit cu adevărat piețele globale", a declarat Pierce Crosby, director general la platforma de charting TradingView din New York. "Ceea ce am văzut la alte active importante este o cădere uriașă - atât de pe piețele de acțiuni americane, cât și de pe piețele globale", a adăugat el. "Bitcoin a rămas mai mult sau mai puțin într-un interval destul de strâns... dar, de fapt, în ceea ce privește puterea relativă, este foarte optimistă".
Valoarea totală a pieței criptomonedelor a depășit vineri 2.000 de miliarde de dolari, potrivit platformei de analiză CoinMarketCap. Pentru a pune această cifră în context, piața a atins pentru scurt timp 3 trilioane de dolari pe 10 noiembrie, când bitcoin a ajuns la 69.000 de dolari.
Citeşte şi: Preţul petrolului şi al grâului a început să scadă, bursele încep să-şi revină
Urcarea sinuoasă înapoi la peste 2.000 de miliarde de dolari a fost lentă și a fost ajutată și de o avalanșă de monede și token-uri - numărul celor contabilizate de CoinMarketCap a crescut cu aproape 5.000 din noiembrie, ajungând la 18.511 criptomonede.
Capitalizarea de piață a bitcoin a ajuns la 902 miliarde de dolari, dar mai are încă de parcurs pentru a recupera cele 1.000 de miliarde de dolari pe care le deținea în noiembrie. Deși este în continuare dominant, cota sa de piață a scăzut de la până la 70% din capitalizarea totală la începutul anului 2021 la 42% în prezent.
Furnizorul de date Blockchain Chainalysis a declarat că o proporție tot mai mare de bitcoin - aproape 60% din oferta totală - este deținută pentru mai mult de 52 de săptămâni, față de 54,72% în ultimele 25 de săptămâni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.