După cinci luni de inactivitate în Marea Neagră, cargoul Razoni, încărcat cu 26.000 de tone de porumb ucrainean, a ieșit luni pe mare, confirmând deschiderea coridoarelor maritime negociate, în Turcia, de Rusia și Ucraina sub egida ONU.
Chiar dacă nu este decât o picătură din cele 20-25 de milioane de tone de cereale care trebuie scoase din silozuri, scoaterea încărcăturii din Ucraina "a detensionat atmosfera", a comentat Gautier le Molgat de la Agritel, ceea ce a dus la o scădere mai mult sau mai puțin accentuată a prețurilor pe Euronext și la Chicago, după o săptămână de mare volatilitate.
Este necesar ca navele internaționale "să poată ajunge în porturile din Marea Neagră în deplină siguranță, ceea ce nu este încă cazul", a completat Michel Portier, directorul general al Agritel, intervievat la BFM Business. "La un ritm de una sau două nave pe săptămână, probabil că nu este suficient pentru a intensifica concurența pe zona de ofertă", a adăugat Michael Zuzolo, președintele companiei de brokeraj și analiză Global Commodity Analytics and Consulting.
Piața riscă să își piardă încrederea
Piața "riscă să își piardă încrederea la primul obstacol", a adăugat Gautier le Molgat, mai ales că marți s-au adăugat noi tensiuni geopolitice, odată cu vizita președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan. "Piața este cu siguranță îngrijorată de faptul că alimentele, cerealele, carnea ar putea fi folosite ca armă politică", a spus Zuzolo.
Într-adevăr, "dacă situația s-ar deteriora și mai mult, chinezii ar putea să nu mai cumpere atât de multă soia sau chiar porumb din SUA", principalul exportator al acestui produs, a explicat Dewey Strickler de la Ag Watch Market Advisors. Toate aceste elemente diminuează apetitul pentru risc al pieței, care este în scădere, dar rămâne la niveluri ridicate și "se caută singură", spune Damien Vercambre, broker la Inter-Courtage, cu spectrul recesiunii încă în fundal.
Limitarea consumului de apă
Temerile legate de valurile de căldură și de secetă au animat, de asemenea, piața din Europa și Statele Unite, amenințând culturile de primăvară - în principal porumbul - într-un moment decisiv al creșterii lor. În lipsa ploilor, mai multe țări, cum ar fi Franța, au fost nevoite să interzică sau să limiteze irigarea în zeci de departamente. Deficitul de apă are un efect deosebit de negativ asupra porumbului, utilizat în principal pentru hrana animalelor, care se află în mijlocul "fazei de înflorire și are nevoie de multă apă", notează Michel Portier.
Marți, Comisia Europeană și-a revizuit în scădere estimările privind producția, la 65,8 milioane de tone de porumb, față de 71,71 la sfârșitul lunii iunie. Franța și-a redus, de asemenea, suprafața cultivată cu porumb "bun până la foarte bun" de la 75% la 68% în săptămâna de până la 25 iulie.
"Toată lumea se uită la hărțile meteo, iar piața evoluează în funcție de prognoze", spune Damien Vercambre, ceea ce alimentează volatilitatea cu câteva zile înainte de termenul limită pentru porumb. Prețul său, însă, "este mai degrabă în scădere, pentru că reușim să găsim alternative", în special prin intermediul exporturilor ucrainene, estimează brokerul.
Raportul USDA privind recoltele din 31 iulie a fost ușor mai bun decât se aștepta, cu soia, care risca să se deterioreze din cauza căldurii, și grâul, care va fi peste medie, dar nu record. La Euronext, miercuri, în jurul orei 14:00 GMT, grâul moale se vindea la 338,75 euro pe tonă pentru livrare în septembrie, iar porumbul la 340 de euro pentru august. Pentru aceeași dată, rapița se tranzacționa la 657,25 euro.
La Bursa din Chicago, cu puțin timp înainte de deschidere, grâul SRW se tranzacționa la 7,8825 dolari pe bushel, iar porumbul la 5,9500 dolari pentru livrare în septembrie. Boabele de soia au fost la 15,8050 dolari.
Citește și Seceta a distrus cultura de porumb a UE. Este cea mai mică din 2019
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.