Piața bursieră din Turcia a devenit liderul creșterii din acest an, depășind platformele americane, europene și asiatice, potrivit Bloomberg. Indicele de referință Borsa Istanbul 100 (BIST 100) a recuperat 78% de la începutul anului.
În termeni de lire, indicele, care include acțiunile celor mai mari 100 de companii turcești listate la Bursa de Valori din Istanbul, a afișat un avans de 150% începând din ianuarie. Este cel mai bun rezultat pe care Bursa de la Istanbul l-a înregistrat din 1999 încoace, a precizat agenția americană. Majoritatea piețelor financiare europene au avut o evoluție negativă în acest an.
Piața bursieră din Turcia a atins un maxim istoric în noiembrie 2022, deoarece investitorii privați au investit în active turcești pentru a se proteja împotriva inflației ridicate. Indicele Borsa Istanbul 100 a urcat la un nou maxim istoric de 4.784 de puncte în ședința de tranzacționare din 16 noiembrie. În timpul tranzacțiilor de marți, 22 noiembrie, indicele BIST 100 a crescut cu 3,6%, ajungând la 4734 de puncte.
Investitorii interni investesc în acțiuni, în condițiile în care banca centrală a Turciei promovează o politică de reducere a ratelor dobânzii pentru a stimula creșterea economică, chiar dacă rata inflației a depășit 80%. În ciuda inflației ridicate, autoritatea de reglementare a țării a operat cicluri de relaxare a politicii monetare în 2021, care contravin politicii monetare actuale. Reducerea ratei a contribuit la slăbirea lirei turcești și a transformat acțiunile într-unul dintre puținele refugii generatoare de venituri pentru investitori.
Inflația în Turcia (IPC) a depășit în octombrie 85% pentru prima dată în ultimii 25 de ani și, deși Banca Centrală a țării anticipează o scădere la 65,2% până la sfârșitul anului, creșterea prețurilor rămâne una dintre cele mai ridicate din lume.
Acțiunile au devenit preferatele investitorilor turci. Potrivit Depozitarului Central de Valori Mobiliare din Turcia, numărul de conturi de tranzacționare de acțiuni deschise de investitorii privați a crescut cu 32% în acest an, ajungând la 3,1 milioane la 18 noiembrie.
Potrivit lui Evren Kirikoglu, fondator al Sardis Research Consultancy din Istanbul, acțiunile turcești vor rămâne atractive pentru investitori cel puțin în prima jumătate a anului viitor, chiar și în condițiile în care rata inflației începe să scadă. "Este probabil ca guvernul să mențină dobânzile scăzute și să țină moneda sub control până la alegerile din iunie 2023", a spus expertul.
Citește și Londra și-a pierdut poziția de cea mai valoroasă piață bursieră europeană
Potrivit datelor agenției Bloomberg, se crede că vinovată de această schimbare este lira sterlină, în degringolată de mai multe săptămâni, evoluție care a slăbit puterea monedei Regatului Unit, alături de temerile legate de recesiune în Marea Britanie și de creșterea vânzărilor producătorilor francezi de produse de lux.
Este pentru prima dată când Parisul a depășit Londra din 2003, de când se fac astfel de evaluări. Acest lucru se întâmplă în condițiile în care se așteaptă ca Marea Britanie să intre în recesiune în acest an, deși economia franceză este, la rândul ei, sub presiune.
Valoarea combinată a acțiunilor britanice se ridică acum la aproximativ 2.821 de miliarde de dolari (2.300 de miliarde de lire sterline), cele din Franța valorând în jur de 2.823 de miliarde de dolari, potrivit calculelor Bloomberg.
Potrivit BBC, situația creată marchează o inversare uriașă a sorții pentru Bursa de Valori din Londra, care, în 2016, valora cu aproximativ 1.400 de miliarde de dolari mai mult decât rivala sa pariziană.
Acțiunile companiilor mijlocii din Marea Britanie au avut o evoluție deosebit de proastă în acest an, în condițiile în care consumatorii și-au redus cheltuielile, iar companiile luptă cu costuri tot mai mari.
Indicele de acțiuni FTSE 250 de la Londra - care este alcătuit din companii mijlocii concentrate în Marea Britanie - s-a prăbușit cu aproape 17% în ultimele 12 luni.
Una dintre cele mai mari căderi a fost cea a lanțului de pub-uri Mitchells and Butlers, care a pierdut peste 37% din valoarea acțiunilor sale în ultimul an. Compania de jocuri de noroc 888 a pierdut 70%, iar retailerul Marks & Spencer 40%.
De asemenea, firmele britanice au fost afectate de scăderea lirei sterline de la mini-bugetul lui Liz Truss, ceea ce a făcut ca importurile de bunuri și materii prime să fie mai scump.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.