Marți, la bursa din Londra, prețul petrolului marca Brent, cu extracție din Marea Nordului, s-a apropiat de 32 de dolari/baril, în timp ce, la New York, țițeiul american WTI a urcat constant, atacând pragul de 25 de dolari/baril.
Creșterea se produce după ce, la 1 mai, a intrat în vigoare ultima înțelegere convenită de membrii alianței OPEC+ (țările OPEC plus alți producători mondiali de aur negru, în special Rusia) privind reducerea producției de petrol.
În plus, investitorii anticipează o creștere a cererii de petrol pe măsură ce țările europene și alte state ale lumii vor ieși treptat din regimul de carantină și izolare, repornind motoarele economiilor lor.
Totuși, această ascensiune ar putea avea zilele numărate. Problema este că pe 19 mai expiră contractele la petrolul american. Luna trecută, acest lucru s-a transformat într-un dezastru pentru țițeiul WTI care, pentru prima dată în istorie, a intrat pe teritoriu negativ.
Citește și SUA. A început valsul falimentelor. Primele victime, firmele petroliere
În prezent, numărul pozițiilor deschise echivalează cu 258 milioane de barili. Evident, multe dintre aceste poziții se vor închide, ceea ce va influența prețurile pe piață.
Pe de altă parte, ultimele date oferite de Institutul american al petrolului nu inspiră optimism: de 15 săptămâni consecutiv, rezervele de petrol și produse petroliere ale Statelor Unite cresc peste așteptări, ceea ce ar putea grăbi schimvarea direcției de evoluție a valorilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.