Totul a plecat de la sesizarea Asociației pentru Competitivitate, care a fost respinsă de la autorizarea pentru a deveni operator de înscriere. După o lungă perioadă de timp şi multe insistenţe, investigaţia este aproape de demarare
”Noi am vrut să facem un test, să vedem ce motive vor invoca pentru a ne respinge. Exista un ordin ministerial din 2003 din perioada Năstase, între timp devenit caduc, care limita drastic accesul pe această piață prin condiții nerealiste, fax, dischetă, jurist în fiecare an, notorietate ce nu putea fi măsurată. Acum s-a adoptat o nouă lege care anulează ordinul dar care nu schimbă faptul că există monopol pe piață și nimeni nu a făvut nimic”, a spus Cristian Petru Bodea, președintele Asociației pentru Competitivitate.
”Un ordin ministerial din 2003 menținea piața blocată, la îndemâna câtorva jucători, din care unul singur, Uniunea Barourilor are peste 80% din piață, dublu decât sunt prevederile concurențiale. Banii pe care Uniunea îi obține de la bănci reprezintă 50% din bugetul acesteia. Este o piață monopolizată”a spus Bodea.
Asociația a sesizat ulterior Consiliul Concurenței care a plimbat solicitarea timp de 6 luni.
”Noi am făcut plângere la Consiliul Concurenței care ne-a fost admisă abia după 6 luni. Se va deschide o investigație. Să se vadă și la minsiterul Justiției de ce au tolerat situația”, a spus Bodea.
Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară (RNPM) este un sistem de evidenţă a priorităţii în caz de executare silită şi de publicitate a actelor şi operaţiunilor juridice prevăzute de lege. Înscrierea în Registru a avizelor de înscriere accesul este făcută numai de operatorii autorizaţi şi agenţii acestora. Uniunea Barourilor este cel mai mare operator de pe piață, urmată de Uniunea Notarilor și Banca Transilvania.
Consiliul Concurenței, va demara în cele din urmă investigația. ”Să vedem cine a făcut abuzuri și de ce. Cum s-a ajuns la acestă situație de monopol”, a spus Bodea.
"Piaţa serviciilor de înscriere a avizelor de ipotecă/ alte garanţii mobiliare are un grad de concentrare foarte ridicat, determinat de existenţa unui lider care deţine o cotă de piaţă de aproximativ 80%. În acelaşi timp, deşi legislaţia a fost modificată recent (la sfârşitul anului trecut) acest domeniu rămâne caracterizat de o intervenţie semnificativă a statului prin stabilirea unor criterii de autorizare şi a tarifelor practicate. Astfel, ancheta sectorială urmăreşte să analizeze modalitatea de funcţionare a pieţei şi comportamentele specifice şi să identifice eventualele disfuncţionalităţi, dar şi acele măsuri necesare funcţionării în parametrii normali din punct de vedere concurenţial", a comunicat luna aceasta Consiuliul Concurenței pe site-ul instituției.
Consiliul Concurenței poate efectua investigații pe o piață atunci când există practici neconcurențiale cum ar fi preț fix sau monopol.
Citește și:RCA, modificări importate. Ce spune Consiliul Concurenței
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.