Publicitate
Compania farmaceutică americană Pfizer a anunțat că a achiziționat Global Blood Therapeutics (GBT), producătorul unui medicament recent aprobat pentru boala genetică siclemia sau anemia cu celule în seceră. Tranzacția are o valoare de aproximativ 5,4 miliarde de dolari.
Pfizer spune că achiziția va fi finanțată din lichiditățile sale existente prin răscumpărarea tuturor acțiunilor GBT la un preț de 68,50 dolari pe acțiune, a precizat compania într-un comunicat. Consiliile de administrație ale ambelor companii au aprobat în unanimitate tranzacția, care necesită acum aprobările autorităților de reglementare și ale acționarilor GBT.
Tratamentul pentru boala celulelor în seceră dezvoltat de Global Blood Therapeutics se numește Oxbryta. Acesta a fost aprobat în SUA pentru persoanele de peste 12 ani încă din 2019, iar la sfârșitul anului trecut a da undă verde folosirii lui și pentru copiii cu vârste cuprinse între 4 și 11 ani. Este, de asemenea, aprobat în Uniunea Europeană, Emiratele Arabe Unite, Oman și Regatul Unit.
Medicamentul a ajutat compania să genereze vânzări de 55 de milioane de dolari în primul trimestru (+41%), dar o pierdere netă de 81,4 milioane de dolari. ”Prin valorificarea platformei sale globale, Pfizer intenționează să accelereze distribuirea tratamentului inovator al GBT în regiunile din lume cele mai afectate de boala celulelor secerătoare", a declarat Pfizer.
Global Blood Therapeutics urmează să raporteze luni rezultatele financiare pentru al doilea trimestru, dar, din cauza achiziției, nu va organiza conferința telefonică programată. Acțiunile Pfizer au crescut luni cu 0,04% în tranzacțiile de dinaintea pieței, la 49,29 dolari. Acțiunile GBT, care au urcat vineri la închidere cu 33,03%, au mai crescut luni dimineață cu 4,51%, la 66,72 dolari.
Citește și Trei companii pharma se mobilizează pentru a găsi noi antibiotice
În urmă cu câteva săptămâni trei companii din domeniul sănătății - gigantul francez de diagnosticare bioMérieux și laboratoarele germane Evotec și Boehringer Ingelheim, au anunțat că vor înființa un joint venture pentru a găsi noi antimicrobiene chemate să rezolve problema rezistenței la antibiotice, o mare preocupare a medicinei.
Noua companie, Aurobac Therapeutics, care va avea sediul la Lyon, trebui să găsească o nouă abordare medicală a acestei provocări, pornind de la diagnosticare, până la terapie, au precizat cele trei societăți într-o declarație comună. S-a precizat, totodată, că Aurobac va fi finanțat de Boehringer Ingelheim, în calitate de investitor principal, cu 30 de milioane de euro, participația Evotec și bioMérieux fiind de 5 milioane de euro fiecare.
Scopul este de a combate rezistența la antibiotice, care reprezintă o amenințare majoră în prezent. Prin diverse mecanisme, antibioticele, care reprezintă o mare parte din medicamentele aflate în circulație, își pierd treptat eficacitatea împotriva bacteriilor.Consumul excesiv al acestor tratamente în sănătatea umană și utilizarea lor excesivă în sănătatea animală sunt în special vinovate de acest fenomen.
În fiecare an, 25.000 de persoane mor din cauza rezistenței la antibiotice în Uniunea Europeană, potrivit autorităților europene. Procedurile chirurgicale de rutină, cum ar fi operațiile cezariene sau implanturile de șold, pot pune viața în pericol, se arată în comunicat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.