Publicitate
Concret, prin această propunere legislativă se creează cadrul pentru ca Persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale (II) şi întreprinderile familiale (IF) care s-au dezvoltat până la un anumit nivel să poată fi transformate, uşor, în SRL-uri.
"În conformitate cu legislaţia actuală, OUG nr. 44/2008 care reglementează desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale (II) 3 şi întreprinderile familiale (IF), nu există prevederi care să permită transformarea acestor persoane fizice înregistrate fiscal în persoane juridice. Cu toate acestea, aceste entităţi functionează pe baza unor reguli fiscale similare, fiind înregistrate la Registrul Comerţului, avand cod unic de înregistrare şi, în unele cazuri, fiind înregistrate în scopuri de TVA.
Multe PFA-uri, IJ-uri si IF-uri au ajuns la un nivel de dezvoltare, măsurat prin cifra de afaceri, care impune necesitatea trecerii de la contabilitate în partidă simplă la contabilitate în partidă dublă şi diversificarea codurilor CAEN. Întrucat legislaţia actuală impune restricţii asupra acestor forme de organizare, fără a oferi posibilitatea de transformare, singura soluţie rămasă este desfiinţarea acestora. Aceasta conduce la pierderea întregului istoric fiscal, bancar şi a relaţiilor comerciale construite de-a lungul timpului.
O soluţie legislativă care să ofere un cadru juridic pentru transformarea acestor entităţi în persoane juridice, precum societăţile cu raspundere limitată (SRL), ar reduce sarcina administrativa a statului si ar facilita accesul la procedurile prevazute de legislatie pentru persoanele fizice si juridice. Aceasta ar contribui, de asemenea, la efortul de debirocratizare si simplificare a proceselor administrative.
Un alt beneficiu major al acestei modificări legislative ar fi faptul că persoanele care au accesat fonduri nerambursabile pentru proiectele lor şi aleg să se transforme din PFA/II/IF în SRL nu vor mai fi obligate să returneze întreaga sumă primită, plus penalităţile aferente, în cazul în care alegeau să desfiinţeze entitatea în perioada de monitorizare a proiectului. Prin transformarea în persoane juridice, acestea pot menţine viabilitatea economică a companiilor lor, asigurându-se că obiectivele proiectelor finanţate sunt îndeplinite în mod eficient", se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.