Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International, a finalizat cu succes lucrările de revizie din rafinăriile Petromidia Năvodări şi Vega Ploieşti şi a iniţiat procedurile de repornire a unităţilor de producţie, potrivit unui comunicat al companiei, remis, luni, AGERPRES.
Acestea vor intra etapizat în fluxurile tehnologice şi vor ajunge la capacitate în aproximativ o săptămână.
"În prezent, unităţile de producţie din România ale Grupului au stocuri suficiente de materii prime pentru repornirea şi atingerea cât mai rapidă a capacităţilor optime de procesare. Grupul asigură aprovizionarea rafinăriei Petromidia cu ţiţei din Kazahstan (Ural, CPC), pe traseul zăcămintelor petrolifere din Kazahstan - porturile Novorossiysk şi Midia de la Marea Neagră - parcul de rezervoare al rafinăriei Petromidia, fiind, în acelaşi timp, un factor de stabilitate în livrarea de produse petroliere în regiunea Mării Negre", a declarat Yedil Utekov, Chief Officer Production and Industrial Services în cadrul KMG International.
Pe durata reviziei, compania şi-a respectat obligaţiile contractuale încheiate anterior şi a continuat livrările de produse petroliere, din stocuri proprii şi cu sprijinul Diviziei de Trading a Grupului KMG International.
"Le mulţumim partenerilor pentru implicarea şi finalizarea cu succes, în termenul stabilit, a lucrărilor de revizie, în condiţii de maximă siguranţă. Oprirea tehnologică susţine obiectivul companiei de continuare şi dezvoltare a activităţilor de producţie la cele mai înalte standarde de performanţă şi siguranţă, iar prin investiţiile realizate, ne consolidăm poziţia de companie responsabilă, implicată în susţinerea sectorului energetic din România şi a aportului la economia naţională", a declarat Felix Crudu-Tesloveanu, directorul general al Rompetrol Rafinare.
Cum afli prețul benzinei la cea mai apropiată stație
Lucrările de revizie au fost derulate de Rominserv - contractorul general al Grupului KMGI (Rompetrol), cu sprijinul a 25 de companii din România şi implicarea a peste 2.000 de oameni. Cu o valoare de circa 30 de milioane de dolari, oprirea tehnologică reprezintă cel mai important proiect prevăzut în planurile de investiţii ale companiei, pentru anul 2022.
Marea majoritate a materialelor şi componentelor folosite pentru lucrările efectuate în cadrul reviziei provin din România. În acest mod, Rompetrol Rafinare este un partener stabil al industriei de specialitate din ţară, având un impact pozitiv constant în susţinerea economiei, atât prin contribuţiile la bugetul de stat, cât şi prin implicarea companiilor din România.
În perioada în care rafinăria Petromidia a avut operaţiunile de producţie sistate, specialiştii companiei, alături de personalul contractat pentru lucrările de revizie, au finalizat şi reabilitarea instalaţiei de Hidrofinare Petrol Motorină (HPM), afectată în urma incidentului tehnic de anul trecut. Instalaţia este, în prezent, în teste şi urmează să reintre în fluxul operaţional, în perioada următoare.
Coloanele principale ale instalaţiei au fost produse în România, iar toate echipamentele folosite sunt noi şi respectă toate specificaţiile de producţie ale unităţii. Cu ajutorul instalaţiei HPM, Petromidia poate creşte cu aproximativ 10% volumele în ceea ce priveşte producţia de carburanţi diesel.
Printre principalele lucrări executate, care vor avea un efect pozitiv şi în randamentele operaţionale, se numără şi înlocuirea coloanei de absorbţie din Instalaţia de Desuflurare Gaze şi Recuperare Sulf (DGRS). Noul echipament, proiectat şi produs în România, va avea o capacitate nominală de procesare a gazelor de rafinărie de 20.000 Nm3/h, în creştere cu circa 15% peste nivelul coloanei anterioare.
De asemenea, aceasta va contribui şi la o creştere a gradului de protecţie a mediului înconjurător.
Graficul de lucrări a presupus verificarea şi recertificarea unităţilor de producţie şi a fluxurilor operaţionale, respectiv înlocuirea şi regenerarea catalizatorilor care au ajuns la finalul ciclului de funcţionare.
Potrivit companiei, volumul important de lucrări executate pe parcursul opririi tehnologice contribuie la menţinerea complexităţii ridicate a rafinăriei Petromidia, unitatea de producţie din România care deţine capabilitatea să proceseze diferite tipuri de ţiţei, în vederea obţinerii de carburanţi de calitate şi alte produse petroliere cu valoare adăugată ridicată.
În acest context, Rompetrol Rafinare intenţionează să proceseze un total de 5,66 milioane de tone de materii prime, în rafinăria Petromidia, în 2022. Din estimările specialiştilor companiei, cu acest volum prevăzut, se pot obţine 1,2 milioane de tone de benzine, respectiv 2,7 milioane de tone de motorine.
Concomitent cu procedurile de repornire a proceselor operaţionale din Petromidia Năvodari, au fost reluate şi operaţiunile tehnologice din rafinăria Vega Ploieşti, unic producător intern de bitum şi hexan. În rafinăria Vega, au fost realizate lucrări de verificare şi recertificare a instalaţiilor existente.
Principalii acţionari ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% - direct şi indirect) şi statul român prin Ministerul Energiei (44,7%).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.