Publicitate
Prețurile petrolului au continuat să crească, vineri, pe fondul informațiilor tot mai insistente privind o înrăutățire iminentă a situației din Orientul Mijlociu. Riscul geopolitic apasă tot mai greu asupra stării de spirit a investitorilor, care se tem că o extindere a conflictului dintre Israel și Hamas va arunca, practic, în aer, sistemul de aprovizionare globală cu petrol.
În aceste condiții, prețul barilului marca Brent cu extracție din Marea Nordului și de referință în Europa a crescut cu 1,11%, până la 90,74 de dolari și păstrând o tendență clar ascendentă. Echivalentul său american, barilul West Texas Intermediate (WTI), cu livrare în mai, a câștigat 1,29%, la 86,12 dolari.
Prețurile celor două valori de referință globale rămân determinate de „temeri persistente legate de o posibilă intrare a Iranului în conflictul din Orientul Mijlociu”, a comentat Han Tan, analist la Exinity.
Forțele israeliene au efectuat noi raiduri mortale în Fâșia Gaza devastată de șase luni de război, pe fondul temerilor cu privire la răspunsul Iranului la o lovitură atribuită Israelului împotriva consulatului iranian din Damasc.
Riscurile ca acest conflict să se cuprindă și alte țări din regiune au crescut odată cu amenințările Iranului împotriva Israelului, acuzat că, pe 1 aprilie, i-a distrus consulatul din Damasc, ucigând 16 persoane, inclusiv șapte membri ai Gărdienilor Revoluției, armata ideologică a Iranului.
Inamic jurat al Israelului și aliat al organizației Hamas, Iranul a amenințat că va „pedepsi” Israelul după distrugerea consulatului său. „Regimul malefic a făcut o greșeală (...) trebuie pedepsit și va fi pedepsit”, a repetat liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei.
„Piața se pregătește pentru un potențial atac din partea Iranului” direct sau indirect, spun analiștii DNB. „Iar dacă Iranul atacă Israelul, este sigur că petrolul va cunoaște o creștere bruscă”, a completat Tan.
„Pentru moment, impulsurile crescătoare” ale prețurilor la țiței rămân temperate de „acțiunile mari americane și de perspectivele tot mai mari ale unei amânări a reducerilor ratelor de către Fed” (Rezerva Federală Americană), amintește Han Tan.
Pe de altă parte, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a estimat joi în previziunile sale lunare că lumea ar trebui să consume în medie 104,5 mb/zi de petrol în 2024, apoi 106,3 mb/zi în 2025, argumentând că apetitul pentru transporturi, în special cel aerian, ar trebui să continue să susțină cererea globală de aur negru în 2024.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.