Prețul a urcat cu peste 2%, ajungând la 80,09 dolari, înainte de a se relaxa și de a ajunge la 79,70 dolari. Petrolul Brent, referința internațională, a avansat cu 1,7%, la 83,32 dolari pe baril.
Prețul petrolului a crescut în ultimele zile, alături de o revenire mai amplă a materiilor prime, inclusiv a gazelor naturale și a cărbunelui, pe fondul crizei energetice care afectează Europa și Asia.
Producătorilor americani de gaze de șist le e frică de gazele rusești
WTI este pe cale de a încheia a șaptea săptămână de creștere la rând, cea mai lungă serie de câștiguri săptămânale din decembrie 2013. Pentru anul în curs, atât WTI, cât și Brent au crescut cu peste 60%. Gazele naturale au suferit puține modificări vineri, scăzând ușor la 5,67 dolari pe milion de unități termice britanice. Prețurile s-au dublat de la începutul anului.
Prețurile petrolului au primit un impuls la începutul săptămânii după ce OPEC și aliații săi au ales să respecte un acord anterior de a crește producția cu un nivel modest de 400.000 de barili pe zi în noiembrie, în ciuda penuriei de combustibil.
Prețurile mai mari la petrol se traduc prin prețuri mai mari la pompă, iar consumatorii din SUA plătesc cel mai mare preț pentru benzină din ultimii șapte ani. Media națională pentru un galon de benzină (3,7 litri) se situa vineri la 3,26 dolari, ceea ce reprezintă o creștere de peste 1 dolar față de anul trecut.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.