UPDATE:
"Petre Daea - propunerea PSD pentru Ministerul Agriculturii! Aveam nevoie de un om care este pregătit să preia și să rezolve din prima zi problemele fermierilor români. Domnul Daea este un profesionist desăvârșit, dar mai ales își iubește țara și acest pământ. Cu un asemenea ministru la Agricultură, românii vor avea mai multe produse românești! Mult succes, Petre Daea!", a transmis Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, într-un mesaj publicat pe Facebook.
***
Pe 28 iunie, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul de hotărâre pentru ridicarea imunităţii deputatului PSD Adrian Chesnoiu, cu 251 de voturi 'pentru' şi 25 'împotrivă'.
Pe 23 iunie, procurorul general a transmis Camerei Deputaţilor referatul DNA pentru exercitarea prerogativei de a cere urmărirea penală faţă de Adrian Chesnoiu, ministru al Agriculturii. Ulterior, Adrian Chesnoiu a anunţat că se retrage din funcţia de ministru şi se autosuspendă din Partidul Social Democrat.
Citește și: Petre Daea se întoarce la Ministerul Agriculturii - Surse
Partidul Social Democrat decide miercuri, 5 iulie, numele noului ministru al Agriculturii, după ce Adrian Chesnoiu a demisionat din această funcție în urma cererii de ridicare a imunității ca re a fost formulată de procurorii DNA.
Dintre propunerile PSD pentru funcția de ministru al Agriculturii care sunt Florin-Ionuţ Barbu, Daniel Botănoiu sau Petre Daea, șansele cele mai mari le are cel din urmă.
Petre Daea este agreat și de PNL, au declarat surse liberale pentru DCBusiness.
Petre Daea a mai fost ministrul agriculturii în guvernul condus de Viorica Dăncilă, între 4 ianuarie 2017 și 4 noiembrie 2019.
Citește și: Criză alimentară? Petre Daea, apel la calm: Nu vă aruncaţi în magazine! Așa vom înrăutăți situația!
Petre Daea, ministru al Agriculturii în guvernarea PSD, a vorbit, în exclusivitate pentru DCBusiness, despre starea în care se află agricultura românească în plină criză a energiei, a scumpirii energiei electrice a gazelor cât și a conflictului armat de la granița României.
Întrebat dacă există vreun risc în România să se instaleze o criză alimentară, oficialul a declarat că: ”În primul rând, a făcut bine ministrul Agriculturii că a intrat în miezul problemei înțelegând aici monitorizarea cantităților de grâu care merg la export în așa fel încât să se asigure că rămâne grâu în țară, pentru a asigura aprovizionare populației”, fostul ministru a mai explicat și că: ”România este o țară cerealieră iar la exportul de cereale, România se află pe locul 5 în lume și în contextul actual, adică războiul dintre cele două țări fanion, din punct de vedere al participării la balanța grâului în lume, adică Rusia și Ucraina, au creat aceste disfuncții privind aprovizionarea cu grâu în țările care sunt dependente din acest punct de vedere de bazinul Mării Negre”.
Petre Daea a continuat spunând că: ”A doua măsură care a fost luată pentru asigurarea cerealelor necesare, și mă refer aici la grâu orz orzoaică cele care au fost însămânțate în toamnă, s-a trecut la fertilizarea culturilor pe întreg teritoriul țării, în așa fel încât să se asigure condițiile de creștere și dezvoltare a plantelor pentru obținerea producției la care lucrează fermierii acum”.
Oficialul a mai explicat că: ”A treia măsură bună pe care a luat-o ministerul a fost aceea că a declanșat o campanie de irigat acolo unde există sistemul așa fel încât să nu avem pierderi din cauza lipsei de apă în sol ”.
Guvernul trebuie să aibă în gând rezerva de stat
Petre Daea a mai spus că: ”Guvernul României ar trebui să se gândească și la rezerva de stat. Să se gândească la posibilitatea creșterii cantității de cereale din rezerva de stat în așa fel încât să avem o stabilitate pe o perioadă lungă de timp, pentru că nu se știe cât va dura acest acest conflict armat din jurul nostru”, a explicat Daea și a continuat: ”Evident că nu știm nici ce înseamnă evoluția factorilor de vegetație. Aici înțelegând cantitatea de precipitații și de posibilitățile reduse pe care le au acum fermierii. Aici mă refer la îngrășăminte care sunt scumpe și se găsesc mai greu din cauza creșterii prețului la gaze iar singurul producător autohton de îngrășăminte și-a oprit producția. Într-un cuvânt, lucrurile la această dată au o anumită stabilitate și există preocupare din partea Ministerului Agriculturii. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.