Ministerul polonez al Agriculturii şi Mediului a justificat măsura prin faptul că mistreţii transmit virusul pestei porcine africane şi adesea se apropie de fermele de porci, fapt ce implică un risc semnificativ de propagare a virusului.
Grupurile ecologiste și experții biologi susțin că decizia este excesivă întrucât cazurile de transmitere a pestei porcine de către mistreți sunt rare, cauza trebuind să fie căutată în fermele de porci cu condiții de igienă precare.
Partidul Verde a convocat şi o manifestaţie în faţa parlamentului polonez pentru a protesta împotriva acestei măsuri ce permite vânătorilor locali să împuşte mistreţi.
Citește și:
Pesta porcină și dimensiunile masacrului. Câte focare mai există
În 2018, guvernul polonez preconiza să ridice un gard la granița cu Ucraina și Belarus pentru oprirea mistreților purtătări ai virusului, însă măsura nu a mai fost implementată.
De la apariţia pestei porcine africane în Polonia, în anul 2014, au fost identificate peste o sută de focare de infecţie în ferme situate mai ales în provinciile Podlesia, Lublin şi Mazovia, în estul ţării, fiind descoperiţi şi aproximativ 500 de mistreţi infectaţi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.