Acesta a ținut să facă o scurtă actualizare a datelor asupra acestei boli care afectează mulți fermieri români. În deschiderea emisiunii, a menționat că, din cauza gestionării deficitare a unei probleme răspândite în toate colțurile țării, Comisia Europeană a început să ia în vedere unele penalizări.
”Odată cu apariția pestei porcine africane România a pierdut un efectiv însemnat din suine din fermele comerciale și din gospodării. Am primit de-a lungul acestor ani despăgubiri din partea Comisiei Europene și ei așteptau din partea României niște măsuri concrete de a încerca să stăvilească acest virus, neavând vaccin trebuie să existe o transabilitate mai mare. Așa ne-am trezit cu 85% din carnea de porc pe care românul o consumă, provenită din comerțul străin. Deficitul pe carne de porc din ceea ce reflectele datele INS este de aproximativ 850 milioane euro, cu tendințe de a ajunge la un miliard până la sfârșitul anului”, a spus vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură.
Corecții financiare în valoare de 100 milioane de euro
Ca urmare a acestei situații, CE a retras o parte din ajutoarele destinate fermelor comerciale din țara noastră, valoarea corecției financiare fiind de 100 milioane de euro în fonduri nerambursabile.
În plus, afirmă Florian Dumitru, ”de la anul, România riscă să nu mai primească nicio despăgubire pentru pesta porcină africană. Cu alte cuvinte, fermierii care vor fi afectați, vor fi condamnați la faliment. România este în zona 3 de restricții astăzi, dacă vom intra în zona 4, ca o țară care este afectată cu totul de PPA, practic niciun produs procesat din carne de porc nu va mai putea să se ducă în comerțul intracomunitar. Sunt focare în toată România. Trebuie să avem certitudinea și noi dar și Comisia Europeană că facem lucrurile corect și că stăvilim pesta porcină africană. Nu știm cum să le explicăm fermierilor că avem corecții de 100 milioane de euro și de la anul nu o să le mai dăm niciun leu despăgubire pentru fermele care sunt afectate de pesta porcină africană”, a mai comentat oficialul.
Urmăriți în continuare, la linkul de mai jos, emisiunea transmisă pe DCNews și DCBusiness.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.