Crescătorii de rumegătoare mici au primit o lovitură dură din partea autorităților după ce pesta care afectează aceste animale cuprinde tot mai multe zone din țară.
Industria a suferit un impact major nu doar din cauza sutelor de mii de ovine sacrificate până acum, dar exportul acestor animale cât și al carcaselor este, de asemenea, grav afectat.
Ungaria, Croația, Rusia și Serbia au restricționat aceste importuri provenite din țara noastră. Iar țările arabe, unde ajung cele mai multe dintre ovinele crescute în România au sporit controalele acestor transporturi, arată Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Animalelor (ANSVSA).
În așteptarea despăgubirilor
DCBusiness a luat legătura cu unul dintre fermierii aflați în această situație. Ciobanul care s-a ales fără cele aproape 20.000 de oi de la stâna sa din Tulcea a vrut să își păstreze anonimatul. Mâhnit, a declarat că nu poate concepe și nici să estimeze pierderile.
”Aveam mai mult de 19.000 și le-au omorât pe toate, le-au îngropat. Deocamdată pentru mine totul este o pierdere, nu știu dacă îmi dă bani statul ăsta. Până nu vedem banii nu mai avem nicio speranță. Este un subiect foarte sensibil pentru mine chestia asta. Așteptăm până la 1 noiembrie, poate ne dă banii”, a declarat ciobanul pe punctul de a izbucni în plâns.
Pesta ovinelor a ajuns în Bulgaria
Boala care afectează în principal oile și caprele a fost detectată în Bulgaria, la o stână cu 135 oi, dintre care 3 au fost detectate pozitiv pentru variola ovinelor.
”Conform informațiilor furnizate de autoritățile bulgare, focarul a fost identificat în cadrul unui efectiv de ovine din localitatea Straldzha, iar autoritățile competente din Bulgaria au dispus măsuri stricte pentru controlul și eradicarea bolii”, arată ANSVSA într-un comunicat publicat joi.
Transportarea ovinelor, interzisă pentru 30 de zile
Preşedintele ANSVSA Alexandru Nicolae Bociu, a declarat, miercuri, că urmează să fie interzis transportul intern de ovine.
„ANSVSA, împreună cu Ministerul Agriculturii și Ministerul de Interne, va emite un ordin pentru a interzice mișcarea animalelor, pentru 30 de zile, pe teritoriul național. Vom intensifica tot ce înseamnă controale pe punctele de frontieră. Am primit rezultatul auditului de la Comisia Europeană, care a spus foarte clar că serviciile veterinare din România și-au făcut datoria și singura modalitate de a eradica cât mai rapid această epizootie de pe teritoriul României este ca în momentul în care avem un focar să ucidem prin incinerare și îngropare. După ședința de luni s-a concluzionat faptul că fermierii care respectă legea vor primi despăgubiri într-un timp foarte scurt. Legislația prevede 90 de ani, împreună cu domnul prim-ministru am spus că maxim 30 de zile statul român face acest efort și despăgubește fermierii afectați, în ideea de a înlocui cât mai rapid efectivele, pentru că suntem o țară cu tradiție, suntem o țară care exportăm foarte mult”, a declarat Bociu la Antena 3.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.