Magnatul aluminiului și companiile sale au fost vizate de sancțiuni ale Departamentului Trezoreriei SUA în 2018 din cauza legăturilor sale cu Vladimir Putin, ca răspuns la "activitatea malignă a Rusiei în întreaga lume".
La vremea respectivă, Deripaska a fost forțat să renunțe la controlul United Co. Rusal International PJSC, cel mai mare producător de aluminiu din afara Chinei, pentru a o scoate de pe lista de sancțiuni. Deripaska personal rămâne sub incidența sancțiunilor.
"FBI percheziționează casele care sunt deținute de membrii familiei lui Deripaska", a declarat o purtătoare de cuvânt a magnatului. "Acest lucru se face pe baza a două ordine judecătorești legate de sancțiunile americane. Aceste case se află în New York și Washington, dar Oleg Deripaska nu le deține."
Acțiunile Rusal au închis în scădere cu 5,7% la 79,18 ruble la Moscova, cea mai mare scădere din iunie.
Firmă a oligarhului Oleg Deripaska, percheziționată de procurorii americani
Raidul ar putea semnala un nou capitol sub administrația Biden de a lua măsuri împotriva lui Deripaska și a altora pentru încălcarea sancțiunilor americane.
Deși Deripaska a fost forțat să renunțe la controlul companiei sale, oficialii europeni au furnizat anul trecut informații guvernului american care indicau că acesta a continuat să fie implicat.
O evaluare trimisă oficialilor americani la începutul acestui an a concluzionat că Deripaska a păstrat o influență zilnică semnificativă asupra Rusal, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din lume, și asupra societății-mamă a acesteia, EN+ Group International PJSC, potrivit oficialilor. Acesta a folosit resursele și angajații companiei pentru a-și susține interesele personale de afaceri și agenda politică a Kremlinului în întreaga lume, au spus aceștia.
Avocații lui Deripaska au declarat că acuzațiile oficialilor europeni nu sunt adevărate.
Statele Unite l-au sancționat pe Deripaska și alți șase oligarhi ruși în aprilie 2018 pentru rolurile lor în susținerea unor activități maligne, inclusiv ocuparea Crimeei, susținerea regimului sirian al lui Bashar al-Assad și încercările de subminare a democrațiilor occidentale. Statele Unite au declarat că îl vizează pentru că a acționat sau a pretins că a acționat în numele guvernului rus și pentru că a operat în sectorul energetic al țării.
Un raport al Comisiei de informații a Senatului, publicat anul trecut, îl descria pe Deripaska ca fiind un reprezentant al statului rus și al serviciilor sale de informații.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.