Ordonanața mai sus menționată se aplică începând din 17 februarie și vizează perioada cuprinsă între 1 ianuarie și 27 decembrie 2022 când pensionarilor cu pensii de peste 4.000 de lei li s-a reținut contribuția la sănătate (CASS).
Același act normativ descrie și procedura prin care se vor restitui banii. Pensionarii vizați îi vor primi în tranșe lunare, începând din 1 martie 2023 și până pe 28 februarie 2024. Banii vor fi trimiși din oficiu, adică fără să fie necesară vreo cerere în acest sens, prin casele teritoriale de pensii, precum și prin casele de pensii sectoriale și entitățile care plătesc venituri din pensii.
Astfel, plata către pensionari a CASS-ului reținut se va face, de luna viitoare, "împreună cu drepturile de pensii aferente fiecărei luni, respectiv cu suma plătită participantului sau beneficiarului la sistemul de pensii administrate privat/ sistemul de pensii facultative", potrivit ordonanței mai sus menționate.
Practic, pensionarii cărora le-a fost reținut CASS anul trecut vor primi lunar, pe lângă pensie și odată cu aceasta, banii pentru CASS-ul plătit.
Situații speciale
În cazul decesului pensionarului care avea dreptul la restituirea CASS-ului, banii se vor plăti moștenitorilor legali ai acestuia, dar doar în baza unei cereri. O solicitare care trebuie depusă la casa teritorială de pensii/ casa de pensii sectorială în evidența căreia se afla pensionarul la data decesului, respectiv la entitățile care plătesc venituri din pensii.
Mecanismul de restituire se va aplica atât în cazul celor care au obținut în instanță dreptul la restituirea CASS-ului (în perioada 28 decembrie 2022 - 1 martie 2023), cât și celor care n-au inițiat o acțiune în justiție.
În decembrie 2022, Curtea Constituțională a României a stabilit, prin Decizia 650/2022, că impunerea plății CASS pentru pensiile ce depășesc 4.000 de lei, prin OUG 130/2021, este neconstituțională, menționează Avocatnet.
Citește și Pensiile militare. Ciolacu, foarte categoric: Peste tot în lume este așa
"Repet, pensiile militarilor sunt pensii ocupaţionale, nu sunt pensii speciale. Peste tot în lume, la toţi partenerii noştri din NATO, pensiile militarilor nu sunt considerate pensii speciale. Este în acest moment o lege în Parlament, ea a fost stopată din circuitul legislativ, cu toţii am aşteptat să vedem raportul Băncii Mondiale. Nu putem să îi dăm pe repede înainte şi să scoatem o lege greşită, cum am făcut de atâtea ori, pe emoţie, în ceea ce priveşte pensiile speciale, apoi să fie declarată neconstituţională sau Comisia să nu fie ....
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.