Este vorba despre "Ordinul pentru modificarea anexei la Ordinul ministrului apărării naționale nr. M.163/2021 pentru aprobarea condițiilor și criteriilor de suportare de către beneficiarii biletelor de tratament balnear și de recuperare a unei contribuții bănești de maximum 50% din valoarea acestora". Acesta a fost publicat de către Ministerul Apărării Naţionale în transparenţă decizională, astfel încât cei interesaţi de aceste modificări să poată veni cu propuneri şi modificări, pentru ca actul să reuşească să mulţumească pe beneficiarii săi.
Iată ce prevede "Ordinul pentru modificarea anexei la Ordinul ministrului apărării naționale nr. M.163/2021 pentru aprobarea condițiilor și criteriilor de suportare de către beneficiarii biletelor de tratament balnear și de recuperare a unei contribuții bănești de maximum 50% din valoarea acestora":
Documentul integral poate fi studiat aici.
Citeşte şi: Majorări de 75% ale salariilor din apărare și ordine publică
Angajații din apărare și ordine publică vor avea veniturile majorate. Guvernul are în vedere acordarea de compensații pentru chiria soldaților și gradaților profesioniști, modificarea indemnizației de delegare sau detașare a celor din apărare și ordine publică ce participă la anumite misiuni, precum și exceptarea acestui tip de personal de la înghețările salariale stabilite la final de 2021 și se mai are în vedere și majorarea soldei pentru cei din instituțiile de apărare și securitate națională cu 75% în anumite condiții.
Toate acestea se vor face printr-un OUG care prevede modificarea mai multor acte normative pentru actualizarea legislației în domeniul salarizării personalului din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională.
Ca o excepție a regulilor aplicabile de la 1 ianuarie 2022 și stabilite prin OUG 130/2021, solda de grad/salariul gradului profesional va fi actualizat proporțional cu evoluția salariului minim brut pe țară, începând cu 1 iulie, pentru personalul militar, polițiști și polițiști de penitenciare.
Majorarea cu 75% din soldă pentru munca prestată suplimentar ce nu poate fi recompensată cu timp liber corespunzător (în termen de 60 de zile de la acumulare) va putea fi acordată și personalului din instituțiile de apărare și securitate națională care execută serviciul de luptă permanent sau care desfășoară activități deosebite cu caracter operativ, neprevăzut ori în situații de urgență.
Indemnizația de delegare sau de detașare va fi dublată în situația în care militarii, polițiștii sau personalul civil participă la misiuni de instrucție, exerciții militare/ polițienești, trageri și aplicații, în tabere sau în poligoane, pentru o perioadă mai mare de 24 de ore și la o distanță mai mare de 5 km față de localitatea în care își au locul permanent de muncă.
De asemenea, în Legea 384/2006 privind statutul soldaților și gradaților profesioniști va fi introdusă compensația lunară pentru chirie în cuantum de până la 50% din solda de funcție a soldaților și a gradaților profesioniști, în condiții similare cadrelor militare în activitate. La ora actuală, această lege prevede dreptul la o compensație lunară, dar nu este stabilit un cuantum al acesteia. Mai mult, cuantumul concret va fi stabilit printr-un act normativ oficializat ulterior.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.