Pe agenda de lucru figurează proiecte de legi foarte importante, care vizează atât mediul de afaceri, cât și pensionari sau salariați. Iată câteva dintre ele.
1. Modificări la legislația adopțiilor
Procedurile de adopție vor fi simplificate, printr-un proiect de lege adoptat anul trecut de Senat și care prevede inclusiv acordarea unor sume suplimentare de bani celor care adoptă.
2. O nouă lege a gestionarilor
Având în vedere că actuala legislație datează din anul 1969 și nu a fost adaptată în totalitate la schimbările din ultimii aproape 50 de ani, parlamentarii lucrează la o lege nouă pentru această categorie de angajați, adoptată deja în Senat anul trecut.
3. Reguli clare privind posibilitatea polițiștilor locali de a constata contravenții rutiere
Subiectul este dezbătut de mai mulți ani: unii consideră că legislația permite polițiștilor locali să dea amenzi rutiere, alții cred că normele nu pot fi astfel interpretate. Un proiect de lege din Parlament va tranșa chestiunea definitiv, prin stabilirea unor reguli clare în acest sens
4. Clădirile noi ar putea fi scutite de plata impozitului
Dezvoltatorii imobiliari ar putea scăpa de plata impozitului pentru clădirile noi pe care le construiesc. Concret, scutirea de impozit s-ar aplica în perioada cuprinsă între finalizarea construcției (adică de la recepție) și vânzarea, închirierea sau începerea folosirii clădirii respective.
5. Legea vaccinării se apropie de ultimul vot în Parlament
Părinții care vor refuza vaccinarea copiilor vor putea fi amendați cu până la 10.000 de lei. Totodată, copiii nevaccinați nu vor putea fi înscriși în colectivități decât dacă fac ulterior, conform unui calendar precis, vaccinările obligatorii.
6. Angajarea șefului pe contabilitate într-o firmă
Orice firmă va trebui să încheie cu persoana care-i conduce contabilitatea un contract individual de muncă cu normă întreagă, condiție care nu se regăsește în prezent în Legea contabilității.
7. Eliberarea obligatorie a notei de lichidare la finele unui contract de muncă
La încheierea unui raport de muncă, angajatorul va elibera salariatului, cu câteva zile înainte de data încetării contractului de muncă, o notă de lichidare ce va conține inclusiv date despre eventualele popriri. Măsura apare într-o propunere legislativă votată în 2018 de senatori. Scopul este de a evita probleme în cazul în care firmele au bani de recuperat de la salariați.
Citește și Bani în plus. Pensionarii care pot cumula venituri. Cine plătește impozit
8. Asigurare voluntară de sănătate din impozitul pe salariu
Angajații ar putea, în viitor, să-și acopere lunar, parțial sau chiar integral o asigurare voluntară de sănătate din impozitul pe salariu. În prezent, acest lucru nu este permis de legislația în vigoare.
9. 1.500 de lei de la angajator pentru bicicletă „de serviciu”
Salariații ar putea primi de la angajator tichete de bicicletă. Sunt două variante: o subvenție de 1.500 de lei o dată la trei ani pentru cei care o vor folosi pentru a venit la servicu, sau maximum 300 de lei pe an pentru acoperirea unei părți a costului de transport cu bicicleta.
10. Femeile vor putea să se pensioneze mai devreme într-o nouă situaţie
Femeile care au născut cel puţin trei copii înainte de 1 octombrie 1990 şi care i-au crescut până la vârsta de zece ani vor putea să se pensioneze mai devreme, dar numai dacă au realizat stagiul complet de cotizare. Cu un an mai devreme vor ieși mamele cu trei copii și se vor pensiona mai repede cu doi ani cele cu patru copii ori mai mulţi, iar aceasta nu va putea fi cumulată cu alte reduceri prevăzute de legislaţie.
Citește și Dreptul la pensie. Se poate pierde dacă nu se respectă o condiție
11. Accize pe sucurile cu mult zahăr
Sucurile cu mult zahăr ar putea fi accizate, conform unui proiect de act normativ care a trecut tacit de Senat. În afară de accize, companiile ar urma să achite statului și anumite contribuții bănești pentru cheltuielile din domeniul sănătății.
Pentru a deveni lege, un proiect trebuie să treacă de votul Camerei decisive a Parlamentului (care poate fi, în funcție de domeniul de reglementare, fie Senatul, fie Camera Deputaților), de președintele țării și apoi să apară în Monitorul Oficial.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.