Femeile pot ieși anticipat la pensie cu maximum cinci ani mai devreme față de vârsta standard de pensionare, dacă au un stagiu de cotizare cu cel puțin opt ani mai mare decât cel cerut prin lege ca stagiu complet. Reducerea vârstei de pensionare la cea anticipată nu se poate cumula însă cu nicio altă reducere din lege.
Legislația actuală prevede că stagiul complet pentru femei este de 35 de ani, iar vârsta standard de pensionare este de 63 de ani. Însă, la aceste valori se va ajunge treptat abia în 2030 prin eșalonarea prevăzută de Legea pensiilor.
La începutul acestui an valorile au crescut față de anul anterior, astfel încât vârsta standard de pensionare pentru femeie este acum de 61 de ani și șase luni, iar stagiul complet este situat la 31 de ani și șase luni. Până la finalul anului 2021, aceste valori vor continua să crească, vârsta standard ajungând la 61 de ani și opt luni, iar stagiul complet la 31 de ani și opt luni.
Așadar, dacă o femeie dorește să se pensioneze anticipat acum, aceasta va trebui să aibă un stagiu de cotizare de 39 de ani și șase luni (31 de ani și șase luni + cei opt ani ceruți prin lege).
De reținut este că pentru pensia anticipată nu există penalizări la suma de bani cuvenită la momentul când se îndeplinesc condițiile pentru acordarea pensiei pentru limita de vârstă. Astfel, pensia anticipată devine automat (fără cereri speciale pe la casele de pensii) pensie pentru limită de vârstă.
Ce se schimbă din septembrie
Potrivit Legii nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, din septembrie 2021, în România va exista un sigur tip de pensie anticipată. Este vorba despre pensia anticipată parțială. Cu alte cuvinte, autoritățile au decis să renunțe la pensia anticipată fără penalizări și sa o păstreze pe cea cu penalizări.
Citește și: Pensionarea mai devreme, suspendată pentru acești angajați
Legea nr. 127/2019 se va aplica din luna septembrie și va înlocui actuala lege a pensiilor, Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Astfel, viitoarea pensie anticipată o să se cuvină cu cel mult cinci ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, conform noii legi. Aceasta va putea fi cerută de românii care au realizat stagiul complet de cotizare (adică vechime legală în muncă de 35 de ani) și de românii care l-au depășit cu până la opt ani.
La fel ca până acum, atunci când se vor îndeplini condițiile pentru pensionarea de limită de vârstă, pensia anticipată va fi transformată automat în pensie pentru limită de vârstă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.