Publicitate
După cum este știut deja, pentru cetățenii români care au cotizat la sistemul de pensii italian, anul 2021 este ultimul în care se poate accesa pensia după criteriul ”COTA 100”. Adică pensionarea la 62 de ani dacă sunt realizați minimum 38 de ani prin contribuție la sistemul public comunitar, în acest caz România și Italia.
Posibilitatea acestui tip de pensionare a fost posibilă în Italia prin Decretul Lege 4/2019 care la articolul 4 aliniatul 1 prevede că la finele anului 2021 expiră perioada de experimentare (2019-2021).
Totuși prevederea legislativă spune că cine îndeplinește condițiile de accesare a pensiei după criteriul Cota 100 la 31.12.2021 poate accesa pensia și după expirarea perioadei de experimentare.
Practic legislativul italian a lansat această posibilitate pentru o perioadă de probă, urmând ca după evaluarea efectului avut asupra mediului economic și asupra bugetului de stat să se decidă continuarea sau terminarea ”COTEI 100”.
Însă și în Italia, ca și în România, pensionarii cântăresc greu la vot, astfel că parlamentarii s-au gândit să găsească și alte soluții, cum ar fi instituirea COTEI 102, dar pandemia își spune cuvântul și în economia Italiei iar acest lucru este pus sub semnul întrebării.
Citește și: Pensionarea anticipată parțială la femei. Septembrie aduce schimbări
În Italia este de așteptat ca prin Legea Fornero (venitul de cetățenie și impozitul unic), sindicatele și Ministerul Muncii din această țară să găsească o soluție alternativă vârstei de pensionare de 67 ani sau pensionarea anticipată odată ce s-au realizat 41 de ani de contribuții.
Așadar, românii care au minimum 62 de ani și un stagiu contributiv de minimum 38 ani trebuie să se grăbească pentru că altfel vor mai avea parte de pensia din Italia numai de la 67 ani, respectiv 67 ani și 6 luni adică durata minimă de emitere a unei decizii de pensie comunitară.
Ce înseamnă COTA 100
În Italia, ”COTA 100” prevede o vârstă de cel puțin 62 de ani și 38 de ani de contribuții plătite. Decretul care statutează o micșorare a cererilor contributive în vigoare de la 1 ianuarie 2019, fiind necesari 42 de ani și 10 luni pentru bărbați și 41 de ani și 10 luni pentru femei.
În sectorul privat, cine a îndeplinit condițiile COTEI 100 până la data de 31 decembrie 2018 putea ieși la pensie de la 1 aprilie 2019. Cine a îndeplinit după 1 ianuarie 2019, putea ieși la pensie 3 luni mai târziu, respectiv de la 1 iulie 2019.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.